Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästerna sköt skarpt inomhus – hör villaägaren berätta om händelsen i klippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT och polisens förundersökning

Hon hyrde ut Airbnb i Sundsvall – till gängkriminella som sköt skarpt i lägenheten

Uppdaterad
Publicerad

En familj i Sundsvall lade ut bottenvåningen i sin villa i Sundsvall hos hyrtjänsten Airbnb.

Misstänkta gängkriminella hyrde lägenheten och sköt skarpt genom en vägg.

– Jag blev skakig, säger uthyraren.

Händelsen hänger ihop med kidnappningsdramat i stadsdelen Sidsjö i somras som nu rullas upp i en pågående rättegång bakom stängda dörrar.

Airbnb-lägenheten, som inte ligger långt ifrån den plats där två av de tre svårt skadade ungdomarna sökte hjälp, hyrdes först av en kvinna, sedan kom en man och hämtade nyckeln.

Tjafsade om vapnen

Det visade sig att det var de tre ungdomarna som blev kidnappade och svårt misshandlade som använde boendet. Ungdomarna är nu misstänkta för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Enligt polisens förundersökning tjafsade ungdomarna om vem som skulle ha vilket av de tre vapnen i det kommande uppdraget. Det handlade om en revolver, en kulsprutepistol och en pistol av märket Glock.

Provskjuta

Uppgifter i förundersökningen tyder på att ungdomarna ville provskjuta vapnet, däremot är det oklart om de förstod att det fanns en kula i loppet.

– Det är en rolig sak. Jag har aldrig hållit i en pistol. Vi var pårökta, cannabis, säger en av ungdomarna i polisförhör och nämner även andra droger som de ska ha tagit.

Barn i huset

Ett skott avlossades samtidigt som värdfamiljen fanns i huset.

– Vad hade hänt om skottet gått i en annan riktning, frågar sig uthyraren.

Kvinnan är kallad till att vittna i den pågående rättegången. I videon ovan berättar hon om skräckupplevelsen.

– Vi har barn i huset, någon oskyldig hade kunnat komma till skada, konstaterar kvinnan som också noterar att de aldrig hörde när skottet avlossades.

Fortsätter hyra ut

Samtidigt är hon bekymrad över utvecklingen där så unga människor dras in i den grova kriminaliteten. Men trots händelsen i somras har inte familjen blivit avskräckt från att hyra ut lägenheten via Airbnb.

– Vi fortsätter med det, säger hon.

Fotnot: SVT söker företrädare för tjänsten airbnb för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lättare att kunna vara anonym” – hör polisen Henrik Blusi om fenomenet som blir allt vanligare. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.