Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunpolisen i Sundsvall, om varför det är oroande att gängkriminella hyr Airbnb-boenden. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Trenden: Gängkriminella hyr Airbnb: ”Ligger under radarn”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en gängkonflikt i somras fick ett Airbnb-boende i Sundsvall en central roll i en polisutredning.

Airbnb blir ett allt vanligare sätt för kriminella att hålla sig undan, enligt Sundsvallspolisen Henrik Blusi.

I bostadsområdet Sidsjö skedde ett mordförsök mot två tonåringar i somras. I samband med polisutredningen fick ett Airbnb-boende i Sundsvall en central roll.

De misstänkt gängkriminella tonåringarna anlände till Sundsvall för att, enligt polisens förundersökning, utföra en skjutning, och boendet de bodde i hyrdes via tjänsten Airbnb. En av ungdomarna avlossade ett skott i hyreslägenheten.

”Det är bekymmersamt”

Kommunpolisen Henrik Blusi säger att gängkriminella använder sig av Airbnb-boenden för att ligga under radarn. Och att polisen ser en ökning av fenomenet.

– Vi kan tyvärr se att gängkriminella använder sig av Airbnb, och det är bekymmersamt, säger han.

Det är inte första gången ett Airbnb-boende i Sverige blir inblandat i en brottsutredning. I Sollentuna hade två kvinnor en storskalig knarkverksamhet på ett Airbnb, vilket de dömdes för i februari i år.

Kan Airbnb-uthyraren göra sig skyldig till brott?

– Nej, inte om uthyraren saknar all kännedom om personerna som hyr och vad de planerar. Skulle det däremot visa sig att uthyraren är fullt medveten vad som kan ske, så kan man åtalas som medhjälpare, säger Henrik Blusi.

Fotnot: SVT söker företrädare för tjänsten airbnb för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunpolisen Henrik Blusis tips för att inte drabbas av kriminella hyresgäster vid korttidsuthyrning. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.