Christer Gustafsson-Renlid sammanfattar Korpbergets tio sidor långa internutredning om Melvins dödfall. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Korpbergets internutredning klar efter Melvins död: ”Fick felaktig information”

Uppdaterad
Publicerad

Dålig information, påtryckningar och bristande medicinsk kunskap är några av orsakerna bakom det tragiska dödsfallet på Korbergets behandlingscentrum i februari.

– Melvin var i betydligt sämre skick när han kom till Korpberget än vad man befarade, säger Christer Gustafsson-Renlid, Korpbergets juridiska ombud.

Nu är behandlingshemmet Korpbergets egen utredning av händelsen omkring 19-årige Melvin Sonnes död klar och inkommen till Inspektionen för vård och omsorg IVO.

Utredningen redogör för de omständigheter som de anser ledde till dödsfallet. Det handlar bland annat om att Korpberget inte fått veta att Melvin var drogpåverkad och att han hade kräkts flera gånger under resan från Umeå till Korpberget i Kramfors kommun. Det gjorde att de inte kunde göra en korrekt riskbedömning av hans tillstånd.

Dog drogpåverkad på behandlingshem

De upplevde också påtryckningar från socialtjänsten som ville att han skulle få stanna kvar då hans stödboende inte längre ville ta ansvar för honom.

Åtgärder

Utredningen konstaterar också att Korpbergets personal inte har den slags medicinska kompetens som hade krävts för att hantera det aktuella fallet, eftersom de är ett behandlingshem och inte sorterar under hälso- och sjukvårdslagen.

– Personer som behöver medicinsk vård ska egentligen inte komma till Korpberget, förklarar Christer Gustafsson-Renlid, Korpbergets juridiska ombud.

Trots det är en av åtgärderna behandlingshemmet nu vidtagit en medicinsk vidareutbildning av personalen.

Polisanmälan

Dödsfallet är också polisanmält som vållande till annans död. Enligt Christer Gustafsson-Renlid är ingen delgiven misstanke om brott och han har inga  ytterligare uppgifter om polisutredningen.

Hör Christer Gustafsson-Renlid, sammanfatta utredningen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dog drogpåverkad på behandlingshem

Mer i ämnet