Visa alla (3)

Konstverk täcktes över i protest

Publicerad

Tjugofyra konstnärer protesterade på torsdagen mot nedskärningarna av verksamheten vid Västernorrlands museum i Härnösand. De täckte över sina egna verk med svart tyg.

I början av juni stod klart att Västernorrlands museums anslag inte skulle räcka till. Museets ledning aviserade att man måste göra ”kraftfulla men nödvändiga prioriteringar inför framtiden”. Drygt tre veckor senare meddelades att 7 av de 40 anställda varslats om uppsägning.

Kompetens försvann

Bristen på pengar drabbade flera av museets verksamheter. Bland annat avdelningarna för tillfälliga och permanenta utställningar där personal sades upp. Detta skapar nu oro i konstnärskretsar där man oroas av att kompetensen försvann och att museet verkar prioritera bort samtidskonsten.

Konstnärlig protest

Under torsdagen protesterade tjugofyra konstnärer som just nu deltar i utställningen ”Y-salong 2019” mot nedskärningarna. Konstnärernas verk täcktes av svart tyg, detta för att ”symbolisera tomheten som uppstår när konsten inte längre ges några resurser”.

– Vi täcker vår konst för att markera vår oro, vi ser att vårt utrymme krymper. Vi kan inte bara se på utan måste reagera på ett visuellt sätt , säger konstnären Ëlmë Ämting.

Ëlmë Ämting täcker ett konstverk Foto: Anna Quayle/SVT

Upprop för konsten

I ett upprop, undertecknat av trettiotvå konstnärer, skriver de: ”Vi vill inte att vårt länsmuseum ska vara ett tomt hus där det varken pågår viktiga konstutställningar eller levande konst- och museipedagogisk verksamhet!”.

De kräver nu bland annat att museet öppnar utställningsrummen och verksamheten för fler regionala konstprojekt. Dessutom vill de att personalen återanställs.

– Jag är glad att vi kunnat göra något kollektivt tillsammans, säger Ëlmë.

Konstverken kommer att vara övertäckta till och med söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Länsmuseet Västernorrland

Mer i ämnet