Foto: Eva Harström SVT

Lägenhetsinnehavaren: ”Såg henne med kniven i handen”

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som knivmördades efter en nyårsfest i Sundsvall utsattes för mycket grovt våld, bland annat mot ansiktet.

Det framgår av läkarutlåtandet efter den psykiatriska undersökningen av den mordmisstänkta kvinnan – där en allvarlig psykisk störning misstänks.

Det framgår också att lägenhetsinnehavaren uppger att hon delvis blivit vittne till mordet.

Mordet begicks tidigt på nyårsdagens morgon. Tre medelålders kvinnors nyårsfirande tillsammans i en lägenhet i centrala Sundsvall fick ett fasansfullt slut, där en av kvinnorna dödades med kniv i ett besinningslöst och till synes obegripligt våldsdåd.

Vid häktningsförhandlingen beslutades om en mindre sinnesundersökning av den mordmisstänkta kvinnan. Den är nu klar och SVT har tagit del av utlåtandet.

Nyårsmord i Sundsvall

”Högg flera gånger”

Av det framgår bland annat att lägenhetsinnehavaren i polisförhör uppger sig ha blivit vittne till en del av händelseförloppet. Hon berättar att hon såg kniven i den misstänkta kvinnans hand och att kniven användes mot offrets överkropp ”flera gånger”.

Mordoffret konstateras ha utsatts för ett stort antal knivhugg, flera av dem mot ansiktet.

Den misstänkta kvinnan lever under ordnade förhållanden med bostad och fast jobb sedan många år. Hon har barn och barnbarn och har aldrig tidigare dömts för något brott.

Tre flaskor vin”

Hon säger sig ha druckit tre flaskor vin under nyårskvällen och -natten, i strid med lägenhetsinnehavarens uppgifter i förhör om att de tre kvinnorna bara druckit tre glas vardera.

Hon nekar till brott men kan varken bekräfta eller förneka den aktuella händelsen. Av kvällen har hon ”bara små minnesfragment”. Hon bekräftar att hon drabbats av blackout vid hög alkoholförtäring tidigare, ”men ej på detta sätt”. Hon misstänker därför att hon ”blivit drogad på något sätt”, att någon blandat något i hennes glas.

Begär förlängning

Åtal ska väckas senast den 14 februari, men vice chefsåklagare Peter Salzberg som är förundersökningsledare i ärendet säger redan nu att han återigen kommer att begära förlängd tidsfrist.

– Det kommer att dröja ytterligare en tid. Bland annat väntar vi på analysresultat och obduktionsprotokoll, säger han till SVT.

I övrigt vill han inte kommentera utredningen som omges av sekretess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsmord i Sundsvall

Mer i ämnet