Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Länsstyrelsens samordnare Susanne Nordin på plats i Örnsköldsvik för inspektion. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Länsstyrelsen formar plan för tillsyn av tillfälliga covid-19-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västernorrland arbetar just nu fram en plan på hur tillsynen av den tillfälliga covid-19-lagen ska utföras. Till en början besöker de butiker och informerar.

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. Susanne Nordin är länsstyrelsens samordnare för tillsyn av covid-19 och fanns på plats utanför Stora Coop och Systembolaget i Örnsköldsvik där en tillsyn i form av information genomfördes i tisdags.

– Alla butiker har ju sina utmaningar och förutsättningar utifrån hur lokalerna ser ut, vad man säljer och vilken kundkrets man har. Vi har inte hela bilden än men vi håller på att skaffa oss den genom att vara ute på det här viset, säger Susanne Nordin, samordnare tillsyn av covid-19.

”Kan inte besöka alla”

Det handlar om att begränsa antalet personer i olika verksamheter som butiker, fritidsanläggningar, kollektivtrafik, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Planen som arbetas fram nu handlar om att få till en riskbaserad tillsyn.

– Vi kommer inte att kunna besöka alla. Det är inte möjligt utan vi behöver göra en prioritering. Det är den planen vi arbetar med nu, vilka vi ska besöka, när vi ska göra det, säger Nordin.

Hör samordnaren för coronatillsyn, Susanne Nordin, berätta hur tillsynen går till i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet