Skärmdump på folkets reaktion. Foto: SVT/TT

”Lätt att slösa någon annans pengar”

Publicerad

Det är många som har reagerat på vår granskning av Sundsvallspolitikernas dyra middagar i samband med resor för Svenska Kommunförsäkring AB och Kommungaranti.

SVT Nyheter Västernorrland kunde på onsdagen berätta om politikerna som ätit och druckit för skattepengar i samband med representationsresor.

Och reaktionerna har varit många, inte minst i sociala medier. ”Det är väldigt lätt att slösa pengar, i synnerhet när det inte är ens egna, och låta någon annan betala, det vill säga kommuninvånarna”, är en kommentar på SVT Västernorrlands Facebooksida.

SKFAB

”Det vet hur lite en pensionärsmåltid får kosta som mest, men inte deras egna krogbesök” och ”Reglerna ska vara lika för alla” är andra reaktioner.

Resor ifrågasätts

Sundsvallspolitiker deltog i dyra middagar i Luxemburg och var med på en resa till München som kritiseras i den konsultrapport som granskat utgifter i bolagen Svenska Kommunförsäkrings AB och Kommungaranti, där Sundsvalls kommun är delägare.

”Det är väl roligt att några får göra trevliga och intressanta resor, det var ju ändå en betydelsefull resa. Dessutom är det ju val snart...” skriver en annan.

”Det är skandal. Sedan sitter de och tar beslut om att det ska sparas på vård, skola och omsorg. Hua.”

”Men lär de sig aldrig”, är en annan kommentar.

”Måste få äta middag”

Men det finns också de som försvarar politikerna.

”Äh, de måste väl också få äta middag. Har full förståelse för att de inte frågar efter en kokt i papper och en troca om de är på besök och värdarna har bokat restaurang”.

I den rapport som EY, Ernst & Young gjort framgår att inte bara vd Björn Ryd brutit mot bolagens policy om alkoholförtäring och att iaktta största möjliga sparsamhet, rent ekonomiskt. En del av kritiken faller tillbaka på styrelseledamöterna själva. Däribland Mats-Johan Adner (M) och Peder Björk (S).

Se även: ”Måttfullhet, vad är det”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet