”Malinmannen” förs in i rättssalen i Örnsköldsvik inför huvudförhandlingen i målet om mordet på 16-åriga Malin Lindström. Hör överåklagaren om hur nytt dna från honom kan tas – om HD beviljar det. Foto: SVT arkiv

”Malinmannens” dna-test förstördes efter friande domen

Uppdaterad
Publicerad

Den säkrade dna-profilen i fallet Malin Lindström kan ännu så länge inte matchas mot någon – inte ens mot den man som först dömdes och sedan friades för mordet.

Hans dna-prov förstördes nämligen efter frikännandet i hovrätten.

– Vi kan naturligtvis göra en ny topsning av honom. Men bara om Högsta domstolen godkänner att vi tar till tvångsmedel, säger överåklagare Mats Svensson till SVT.

På 1990-talet när en då 19-årig man ställdes inför rätta för mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum var det andra regler som gällde beträffande resultat av dna-tester. Om en person friades i domstol skulle dna-provet förverkas – vilket det också gjorde i Malinfallet när ”Malinmannen” friades av Hovrätten för nedre Norrland 1998.

Fallet Malin Lindström

– Det stämmer att dna-prover inte sparades då i fall som det här. Men numera sparas och registreras alla dna-tester som görs, och tester kan enligt lagen göras på alla anhållna personer som misstänks för ett brott med fängelse i straffskalan, säger Mats Svensson.

HD måste godkänna

Om Högsta domstolen ger grönt ljus åt en ny prövning av Malinfallet är det den tidigare dömde mannen i målet som den fastställda dna-profilen ska ställas mot. Då måste HD också komma till den slutsatsen att ”Malinmannen” åter är misstänkt i målet, trots att han alltså friats i näst högsta instans.

– Då måste vi även ha ett beslut från HD om att vi får använda oss av tvångsmedel som till exempel kroppsbesiktning, alltså ett nytt dna-test av den här personen, säger Mats Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet