Malins föräldrar kritiska till Sven Åke Christiansons metoder

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll sänds den sista delen i Dan Josefssons avslöjande om mordet på fyraårige Kevin i Arvika. En som deltagit i utredningen är den omstridde minnesprofessorn Sven Åke Christianson – vilket väckte obehagliga minnen för mördade Malin Lindströms föräldrar.

16-åriga Malin Lindström mördades på senhösten 1996. Året därpå greps och åtalades en 18-åring från Husum, utanför Örnsköldsvik.

Hemma hade han teckningar föreställande nakna, bundna kvinnor, avtecknade precis på samma sätt som Malin hittades mördad på. Polisen hittade även tejp av samma sort som Malin var bunden med och fiber från en likadan tröja som Malin bar vid försvinnandet.

”Helt fel vallning”

När mannen skulle vallas på brottsplatsen kallades Sven Åke Christianson in. Samme psykologiprofessor som medverkat i bland annat den totalt havererade Quick-utredningen; rörande fallet Johan Asplund från Sundsvall. När Rune och Inez Lindström såg professorns namn dyka upp även i utredningen kring fyraårige Kevin i Arvika reagerade de.

– Jag minns att han i vårt fall med Malin utförde vallningen på brottsplatsen helt fel. Han gick före och visade den som var misstänkt hur han kunde ha gjort. Därigenom blev bevisen utan värde. Talar man om före vad som hänt är det ju kört, säger Rune Lindström.

SVT: Tror ni att Malins mördare gick fri på grund av Sven Åke Christiansons medverkan i polisutredningen?

– Ja, det är absolut min uppfattning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivinslag: 20-åringen vallas vid mordplatsen – sändes i SVT 1998-06-03

Den misstänkte Husumbon, som hann fylla 20 innan det rättsliga efterspelet var över, fälldes för mord i tingsrätten men friades helt i hovrätten som skriver så här i sin dom:

”Hovrätten kan […] inte alldeles frigöra sig från intrycket att [den misstänkte mördaren] under rekonstruktionen får en del ’hjälp på traven’ i sitt agerande och i vissa avsnitt framstår hans handlande enligt hovrättens uppfattning snarast som tämligen valhänt och tafatt”.

SVT Västernorrland har sökt Sven Åke Christianson utan framgång.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet