Mördade Malins föräldrar vill ha ett avslut: Testa DNA-provet nu.

Malins föräldrar vill ha ett avslut

Uppdaterad
Publicerad

I höst har det gått tjugoett år sedan Malin Lindström mördades i Husum. Hennes föräldrar Rune och Inez har plågats sedan dess. Nu vill de att det DNA-prov som finns ska plockas fram ur frysen.

I över 20 år har polisen hävdat att det finns DNA spår efter 16-åriga Malin Lindströms mördare – men att mängden DNA är för liten för att kunna analyseras med dagens teknik. Nu vill Malins föräldrar att provet görs – oavsett utgång.

LÄS MER: Fallet Malin Lindström – en bakgrund

De vill ha saken ur världen för att kunna gå vidare:
– Okej om man gör det här provet och försöker få ut något av det hela. Och skulle man misslyckas så har man i alla fall gjort ett försök. Medan vi fortfarande är i livet, säger Rune Lindström.

Bara en chans

Problemet för polisen är att eftersom den person som åtalades för mordet också är friad – finns den teoretiska möjligheten att en annan gärningsman ligger bakom. Därför kan eller får inte det enda spåret förstöras.

SE INSLAGET FRÅN 1998: Är 20-åringen psykiskt frisk

Tinas DNA:t upp har man bara en chans. Veronica Andersson är chef för polisen Västernorrlands enhet för grova brott:

Men för familjens skull – dom vill ju ha ett avslut:

– Jag förstår det till fullo. Men för oss är det viktiga att vi har ett spår som kan leda oss mot en gärningsman och att vi kan hantera det på ett professionellt sätt. Då en person är friad för mordet så måste vi utgå från att det finns en annan gärningsman. Och därför kan vi inte riskera spåret geonom att tina upp det innan vi är säkra på att tekniken klarar av det, säger Veronica Andersson.

TV: Se hela inslaget här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet