Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprängladdningen placerades på fel balkong – hör vad de boende i lägenheten sa i rätten. Foto: Vilma Petterson SVT

Försökte spränga fiendens mamma i Sundsvall – la bomben på fel balkong

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2023 sker två misslyckade balkongsprängningar i Sundsvall. En huvudfigur i gängstriden ska röja sin tidigare väns mamma ur vägen.

Men någonting går fel; bomben placeras på en annan balkong i samma byggnad. Där bor en kvinna i 50-årsåldern med sin son.

Under rättegångens femte dag hördes de båda – i klippet berättar deras juridiska ombud om skräcken och ångesten.

21-åringen bytte sida i gängkriget om narkotikamarknaden i Sundsvall. Då blev två av hans närmaste män hans fiender. En av dem skulle enligt de långt gångna planerna skjutas – när det gällde den andre skulle en bomb explodera på hans mammas balkong.

Men balkongsprängningarna misslyckades, trots två försök två nätter efter varandra.

Knarkkriget i Sundsvall

Vid rättegången berättade både mamman och sonen att de kommer ihåg hur de hört röster och ljud under nätterna vid de två sprängningsförsöken. Men de hade ingen aning om att en bomb placerats på deras balkong – förrän polisen informerade dem om det i efterhand.

Darr på rösten

Vid ett tillfälle under förhöret i rättssalen fick sonen berätta hur han reagerade när polisen berättade om försöken. Sonen berättade att han mådde dåligt med skakig röst, samtidigt som man såg hur mamman blev känslosam.

I videon berättar familjens målsägarbiträde, advokat Jan Tibbling, om hur familjen reagerat och hur de mår i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet