Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
senior åklagare Christina Edlund Nilsson tycker detta är ett speciellt fall Foto: SVT

Mordet i Ånge: Utlämnade misstänkte 24-åringen ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Direkt efter mordet på en 20-årig man i Ånge vintern 2019 flydde en av de huvudmisstänkta – en nu 24-årig man – utomlands. Där höll han sig gömd till januari i år, då han greps i Libanon.

SVT var på plats när huvudförhandlingen inleddes på torsdagsmorgonen. 24-åringen erkänner grovt rån av dödsoffret, men nekar till mord.

Mordet som begicks den 10 december 2019 i en villa i Ånge betecknas som ett personrån som urartade och slutade med att offret, en 20-årig man, kvävdes till döds sedan tejp dragits åt hårt runt hals, mun och näsa.

Två unga män, båda skrivna i Malmö var huvudmisstänkta i ärendet och en av dem greps och dömdes till nio års fängelse för mord. Ytterligare tre personer dömdes för inblandning i dådet men fick mildare straff.

Ångemordet 2019

Den andre huvudmisstänkte i målet, den nu 24-årige mannen, lyckades dock lämna landet och hålla sig undan rättvisan i drygt tre år. Det trots telefonkontakt med utredande polis och öppet konverserande på nätet om mordet.

Utlämning

Till slut greps den internationellt efterlyste 24-åringen alltså i Libanon och efter en flera månader lång diplomatisk korrespondens utlämnades han till Sverige i våras.

Under torsdagen inleds rättegången där 24-åringen står åtalad för mord, grovt rån, människorov, hot mot tjänsteman och olaga hot. De två sistnämnda rubriceringarna syftar till de två dödshot – varav ett mot en polis – som han ska ha framfört på internet. Han ska också ha hotat att våldta en kvinna.

När rättegången inletts med 24-åringen på plats i rättssalen erkände han grovt rån mot det 20-åriga offret, men han nekar till mordanklagelserna.

– Det här är ett speciellt fall, då det redan är prövat 2020 och eftersom (NN) varit på fri fot, sa senior åklagare Christina Edlund Nilsson under sin sakframställan och syftade då på målet och domen mot de fyra övriga misstänkta för tre år sedan.

Rättegången pågår i minst sex dagar och avslutas i början av augusti. Dom meddelas senare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2019 mördades en ung man i Ånge. I videon får du en sammanfattning av fallet på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet