En skola i Karlskrona skickar hem klasserna 4 och 5, på grund av så många coronafall bland elever och personal. Foto: Lukas Barth-Tuttas/EPA / Centers for disease control and prevention, EPA / TT

Närvaron i grundskolan ökar igen

Uppdaterad
Publicerad

Frånvaron i grundskolan har varit mycket hög i många av länets kommuner under coronapandemin. Men nu är det betydligt högre närvaro än det varit på många veckor. Det visar den rundringning SVT Västernorrland gjort.

Samtliga skolchefer vi pratar med upplever att elever och personal är noga med att följa råden att stanna hemma om man har symptom. På vissa håll har frånvaron varit så hög som 40 procent i mars, men nu efter påsklovet tycks fler vara symptomfria.

– De har varit hemma med snuva och hosta och nu vågar de komma tillbaka, tror jag. Det är betydligt mer närvaro än vad vi haft på flera veckor, säger Erik Sidebo, biträdande förvaltningschef barn-och utbildningsförvaltningen i Timrå kommun.

Coronaviruset i Västernorrland

Timrå kommun

Före lovet, på skärtorsdagen, var 15 procent av personalen i låg- och mellanstadiet frånvarande och 16 procent av eleverna. I högstadiet var 22 procent av personalen borta och 16 procent av eleverna.

Denna vecka, efter lovet var siffrorna annorlunda. 8 procent av personalen och 7 procent av eleverna inom grundskolan var borta. 

– Jag försöker vara positiv. Vi vill  inte hamna i ett läge att man ska stänga, säger Erik Sidebo, biträdande förvaltningschef barn-och utbildningsförvaltningen i Timrå kommun.

Sollefteå kommun

I Sollefteå är frånvaron tillbaka på ”normal nivå”. Det vill säga siffrorna är som innan coronapandemin slog till.

– I början var det mycket frånvaro, både bland elever och personal, men det har stabiliserats. Nu är det nästan normalt. Oron har gett sig lite grand, säger Örjan Abrahamsson som är skolchef i Sollefteå kommun.

Ånge kommun

Dagarna innan påsklovet var cirka 200 av 800 elever i grundskolan borta. Under måndagen var frånvaron nere på 60 elever. Det vill säga 7,5 procent, jämfört med tidigare 25 procent.

– Det ser jättemycket bättre ut, både närvaro bland elever och personal. Flera har varit hemma med symptom tidigare, berättar skolchef Kent Ylvesson.

Härnösands kommun

Även i Härnösand märks en ökad närvaro. Nu efter påsklovet är nio procent av eleverna frånvarande i grundskolan och tio procent av personalen.  I slutet på mars var frånvaron 25 procent.

Örnsköldsviks kommun

Tendensen med färre sjuka hemma märks också i Örnköldsvik. På Alne skola, som kommunen nämner som exempel var knappt 7 procent av eleverna sjukanmälda idag, jämfört med 15 procent i slutet av mars. På Själevadsskolan är siffran något högre, 11 procent den här veckan.

Kramfors kommun

– Vi har rejält ökad närvaro efter lovet, berättar Stefan Karlstedt verksamhetschef för grund- och särskolan.

Bland eleverna är frånvaron på skolorna mellan 5 och 15 procent. På lärarsidan är den något lägre, mellan 5 och 10 procent. Men det finns undantag.

– På en skola hade vi 40 procents frånvaro bland lärarna i går. Vi hanterar det genom att låna ut personal mellan skolorna. Blir det många skolor som har det så blir det problematiskt. Men all eloge till personalen på våra skolor!

Precis som på andra håll märks en oro för viruset hos både personal och vårdnadshavare.

– Det är en extraordinär situation. Vi ser tecken på att en del inte vill skicka sina barn till skolan på grund av oro, men det får vi försöka hantera.

Sundsvalls kommun

I dag är nio procent av den pedagogiska personalen i grundskolan i Sundsvall frånvarande. Att jämföra med nästan 20 procent för en månad sedan. Av eleverna hade åtta procent anmält frånvaro under tisdagen. Även det en rejäl minskning, jämfört med frånvaron på drygt 20 procent för fyra veckor sedan.

–  Närvaron har ökat ordentligt. Man är väl helt enkelt friskare, säger skoldirektör Urban Åström.

Samtidigt uppger han att den bitvis höga frånvaron bland personalen är en utmaning.

– Vi har fått jaga vikarier och hjälpas åt. Eftersom kulturskolan är pausad så har personal därifrån kunnat täcka upp på andra skolor, säger han.

Fortsatt vaksam på symptom

Samtidigt poängterar flera av dem vi pratat med att det är viktigt att följa de riktlinjer som finns och att man ska vara vaksam på symptom.

– Det är viktigt att vi fortsätter att vara försiktiga. Har elever symptom skickar vi hem dem. De ska komma om de är friska, men vara hemma om de har symptom, säger Erik Sidebo på Timrå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet