I klippet berättar skolchefen om varför hon ville att lärare skulle prioriteras och om snabbtester. Foto: SVT

Regionen nekar lärare prioritering i vaccinationskön

Uppdaterad
Publicerad

Sjuktalen bland lärarna i Örnsköldsvik har varit väldigt hög de senaste veckorna. Därför begärde skolchefen att lärarna skulle prioriteras i vaccinationskön, men regionen svarade nej.

– Jag måste respektera regionens beslut, säger skolchefen Kristina Rastbäck.

SVT Västernorrland har tidigare rapporterat om oron bland lärare runt om i Västernorrland. Där lärare har framfört missnöje kring skyddsutrustningen, samt lärarförbundets krav om bättre lokaler och prioriteringar i vaccinationskön. Men, trots det tänker regionen fortsätta följa Folkhälsomyndighetens prioriteringar.

– Eftersom vi har haft ett stort sjuktal bland vår personal så tänkte vi att det vore bra om de fick vaccination så att de kunde komma till jobbet och veta att de inte skulle bli sjuka, säger Kristina Rastbäck.

Regionen säger nej

Regiondirektören berättar att de måste fortsätta följa Folkhälsomyndighetens prioriteringar, vilket innebär att de kan inte tillägga lärare eller någon annan utsatt grupp.

– Örnsköldsviks lärarkår är ensamma i Västernorrland om att ha begär detta, men däremot är det flera andra grupper som hört av sig. Framförallt inom vården, och till exempel tandläkare och sjuktaxi chaufförer, berättar Åsa Bellander, regiondirektör.

Opålitliga snabbtester

Enligt Kristina förs det en dialog om snabbtesterna med Smittskyddsenheten kontinuerligt. Det är svårt att veta hur tillförlitliga de är, men frågan är påväg att tas upp igen.

– Vi har inte fattat beslut om det än, men jag vet att det finns möjlighet till  snabbt stöd utifall vi skulle bestämma oss för det, säger Kristina Rastbäck, skoldirektör i Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.