Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Bergström, chef för Medelpads lokalpolisområde, säger att polisen var i ett mycket pressat läge vid tidpunkten för den svarta kroglistan. Hör hans svar på JO:s kritik här. Foto: Shanker Prem/SVT

Polischefen om kroglistan i Sundsvall: ”Skulle ske ett våldsbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar polisen för den så kallade svarta kroglistan i Sundsvall.

Medelpads lokalpolischef Andreas Bergström ger här i videon en bakgrund till det omdiskuterade beslutet om att upprätta listan.

– Vi hade fått tips om att ett våldsbrott skulle ske i Sundsvall och vi hade mycket ont om tid, säger han bland annat.

Den 24 januari förra året, bara ett par dygn före polisens stora tillslag mot gängbrottsligheten i Sundsvall, berättade bland andra SVT Nyheter Västernorrland om polisens ”svarta lista” till Sundsvalls krögare.

På listan fanns namnen på nio unga män som polisen ville att krögarna skulle portförbjuda ”på grund av deras kriminella livsstil”.

Knarkkriget i Sundsvall

De nio hade dokumenterade eller misstänkta kopplingar till kriminella nätverk sedan tidigare.

Listan blev omedelbart omdiskuterad, och polisen anmäldes snart till JO. Ett av skälen till det var att polisen vid tidpunkten inte hade några konkreta grova brottsmisstankar mot någon av de nio på listan.

Tips om gänguppgörelse

Nu när JO riktat skarp kritik mot polisens svarta kroglista vill Andreas Bergström, chef för lokalpolisområde Medelpad, ge en förklarande bakgrund till att listan upprättades och delades ut till krögarna.

Polisen hade underrättelseuppgifter om att en våldsam gänguppgörelse skulle ske i Sundsvall i närtid. I ledningsgruppen diskuterades det febrilt om vilka åtgärder som skulle kunna vidtas.

”Pressade – och tiden var knapp”

– Där och då mellan 0–72 timmar var det en risk för en våldskonfrontation i Sundsvall. Det här var en avvägning utav lägesbilden vi hade då, vilka det var som förekom någonstans. Men vi kommer att ta med oss den här erfarenheten, säger han bland annat.

Se och hör honom i videon här ovan.

JO Per Lennerbrant säger till SVT att polisens uppgifter om risker för att ett allvarligt våldsbrott skulle ske inte är tillräckligt konkreta och kopplade till krogarna för att leva upp till de krav som lagen ställer för att lämna ut namnlistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet