Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Striden om Sollefteå sjukhus överskuggar det mesta när det gäller poltiken i Sollefteå. Även om det är en regionfråga har den politiska ledningen i Sollefteå även fört in den på den kommunpolitiska dagordningen. Foto: SVT

Ny politisk karta och många vildar

Uppdaterad
Publicerad

BB-striden påverkade starkt kommunvalet i Sollefteå 2018. Den dåvarande majoriteten i regionen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet valde att lägga ner BB i Sollefteå 2017. Beslutet skapade sprickor i både Vänstern och Socialdemokraterna. Väljarnas dom över Socialdemokraterna blev hård när de kommunala företrädarna skulle väljas året efter.

Sjukhusfrågan tros spilla över på kommunvalet även denna gång – tillsammans med vindkraften tippas den bli den stora valfrågan i Sollefteå. Se mer i videon här.

På valnatten 2018 stod det klart att Socialdemokraterna tappat fem mandat. Moderaterna tappade tre av sina tidigare fem mandat. Liberalerna och Miljöpartiet fick lämna fullmäktige.

Centerpartiet gjorde däremot ett superval och gick från fyra till nio mandat. Vänsterpartiet gjorde också ett bra val och dubblerade sina mandat och slutade på sex. Sverigedemokraterna och Västra initiativet ökade med var sitt mandat.

Val 2022

Ny trojka

Socialdemokraterna var fortfarande största parti men tvingades nu bort från makten. I stället skulle den osannolika kombinationen Centerpartiet, Vänsterpartiet och Västra Initiativet ta över. Johan Andersson (C) blev kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

Vindkraften har varit en stötesten under mandatperioden. Den nybildade trojkan beslutade efter valet att stoppa planerna på två vindkraftsparker. Men två år senare sprack partisamarbetet, och återigen var det vindkraften som spelade in.

– Centerpartiet och Vänsterpartiet vägrar ge oss totalstopp på vindkraften i kommun, sa Birgitta Häggkvist, ordförande (VI).

Efter några månader tätades dock sprickan inom majoriteten och läget återgick till det urspungliga.

Vildarna rörde till det

Till slut var det politiker som lämnade sina partier, så kallade vildar, som kom att röra om det ordentligt i Sollefteåstyret. Med inte mindre än sex vildar i fullmäktige var plötsligt den politiska majoriteten i gungning.

Fyra av avhopparna kom från Västra Initiativet. En av dem, Gunilla Fluur, var med och grundade partiet och hade dessutom uppdraget som ordförande i kommunfullmäktige.

– Jag har blivit persona non grata, sa hon.

Den politiska instabiliteten blev uppenbar drygt tre veckor senare då fullmäktige röstade igenom Socialdemokraternas budget. Senare aktualiserades frågan om att välja en ny kommunstyrelse. Den gamla återspeglade inte det styrkeförhållande som rådde i fullmäktige.

Men i början av det här året fick majoriteten med stöd av Moderaterna och några av fullmäktiges politiska vildar igenom sitt budgetförslag. Och beslutet om en ny sammansättning av kommunstyrelse klubbades aldrig igenom i slutänden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet