Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättsläkaren om substansen i Liselottes blod: ”Ett rogivande och sömngivande läkemedel” Foto: SVT & Örjan Leek

Obduktionsrapporten: Liselotte hade sömnmedel i blodet

Uppdaterad
Publicerad

Det framkommer i den rättskemiska undersökningen att Liselotte haft en nedbrytningsprodukt av Flunitrazepam i blodet. Det är ett ångestdämpande medel som är mer känt under namnet Rohypnol. Liselottes anhöriga har aldrig hört talas om att hon använde narkotikaklassade läkemedel, enligt deras ombud Fredrik Lindberg.

– Det finns indikationer på att hon har blivit drogad med bensodiazepiner som ibland kallas för våldtäktsdrog, säger familjens målsägandebiträde Fredrik Lindberg, och fortsätter:

– Vi tror att 46-åringen hade sexuella motiv när han tog med Liselotte till sin stuga.

Mordet på Liselotte från Timrå

En vecka innan Liselottes död skrev hon ett meddelande till sin kontaktperson att 46-åringen vid ett tillfälle erbjudit henne en muskelavslappnande tablett. Det förekommer i polisens förundersökning att Liselotte berättat att det var en blå tablett. Då hade kontaktpersonen sagt åt Liselotte att inte ta emot någon tablett som hon inte vet vad det är.

Under rättegången frågade familjens ombud rättsläkaren Jonas Bergdahl om när tabletten i samband med hennes död tagits, om det kunde ha varit två timmar innan. Han svarade då:

”Jag vågar inte ange någon tid, men ja det kan vara två timmar”. Ett uttalande som han senare tog tillbaka.

– Jag backade från att bekräfta hans förslag på tidpunkt eftersom jag inte vill vittna om något som jag inte bedömt under själva utredningen. Jag säger inte att det är fel, men i obduktionsprotokollet har vi inte angett några tidsgränser, säger Jonas Bergdahl till SVT efter förhandlingen.

I klippet hörs ett utdrag från rättegången och även en intervju med rättsläkaren Jonas Bergdahl.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats med ett förtydligande om att det var en nedbrytningsprodukt av Flunitrazepam som hittades i Liselottes blod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Liselotte från Timrå

Mer i ämnet