Socialdemokraten Sara Nylund, vice ordförande i regionstyrelsen och ordförande för regionala utskottet är bekymrad över myndigheternas bristande tro på kompetensnivån ute i landet. Foto: SVT

Regionen om motsträviga myndigheterna: det är regeringen som bestämmer

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har idag ansvaret för regional utveckling i länet, och där oroas man idag av signalen att statliga myndigheter helst vill slippa utlokaliseras.

Den kortsiktiga oron från myndigheterna att det skulle bli förlängda handläggningstider på viktiga funktioner, den måste vi ta på allvar, säger Sara Nylund är ordförande för Region Västernorrlands regionala utvecklingsutskott.

– Men samtidigt vet vi att exempelvis Specialpedagogiska skolmyndigheten här i Härnösand har skickat signalen ”kom hit Skolverket, vi kan hjälpas åt att göra en snabb uppstart”, säger hon. 

Väntar på regeringens beslut

SVT: Vad kan region Västernorrland konkret göra i den här frågan?

– Det vi har gjort är att vi svarat på remissen och lyft fram alla fördelar som finns i länet och Härnösand, säger hon, och tillägger att regionen nu följer processen i regeringskansliet. 

Kan myndigheter vägra flytta?

SVT: i slutändan är det väl ändå regeringen som avgör den här frågan – kan verkligen myndigheter sätta sig emot en flytt?

– Det är regeringen som beslutar i frågan, och regeringen är tydlig; Sverige ska ha statlig närvaro överallt, och myndigheter ska utlokaliseras.

Kan protesterna få regeringen att ändra sig?

SVT:Är du bekymrad över att de här prostesterna mot att flytta ut kan regeringen att ändra uppfattning?

– Jag ska inte spekulera i regeringens beslut, men jag är bekymrad över att vi har myndigheter i landet som idag som inte förstår att hela Sverige har tillräckligt kompetens för att leverera ett bra arbete, säger Sara Nylund (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.