Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omkring 100 personer berörs vid verksamheten i Sundsvall sedan textilåtervinningsföretaget Renewcell gått i konkurs. Hör SVT:s Peter Nässéns rapport. Foto: SVT

Renewcell i Sundsvall begärt i konkurs – de anställda: ”Vi vet inte mer än ni ännu”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Renewcell, som återvinner textilier, har begärts i konkurs.

Det meddelade bolaget i ett pressmeddelande under söndagen och säger att anledningen till beslutet är att bolaget inte lyckats säkra de långsiktiga finansieringarna.

Renewcell grundades 2012 och hade som mest en värdering på flera miljarder och ägs bland annat av klädbolaget H&M.

Fick miljöpris förra året

Företaget hade en stark aktie för några år sedan och vann så sent som förra året Nordiska rådets miljöpris, med motiveringen: ”För företagets banbrytande lösning att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och nya produkter”.

Textilföretaget Renewcells konkurs

Men den senaste tiden har motgångarna också varit ett faktum. Aktiekursen har rasat och i slutet av förra året sparkades den dåvarande vd:n.

I januari 2024 meddelade företaget att man tvingades varsla 30 personer – och nu kommer alltså beskedet att företaget ansöker om konkurs.

Lyckas inte säkra ekonomin

Anledningen är, enligt ett pressmeddelande, att Renewcell tillsammans med sina ägare och andra stora långivare som Nordea och Europeiska investeringsbanken inte lyckats komma fram till ett avtal som skulle säkra den ekonomiska situationen för bolaget.

”Det här är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett bevis på bristen på ledarskap och den nödvändiga förändringstakten i modebranschen”, skriver bolagets ordförande Michael Berg i pressmeddelandet.

VAD ÄR RENEWCELL?

Renewcell är ett svenskägt företag som återvinner textilier till fibermassa som sedan blir råvara till viskos och lyocell.

Den första anläggningen startades i Kristinehamn 2018, och hösten 2022 startades produktionsverksamheten i SCA Ortvikens gamla pappersbruk i Sundsvall. Cirka 100 personer arbetar i Sundsvall, medan ytterligare 25 är fördelade på olika platser runt om i Sverige.

Renewcell introducerades på Nasdaqbörsen 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Textilföretaget Renewcells konkurs

Mer i ämnet