Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischef Anders Thornberg förklarar i videon hur internutredningar mot anmälda poliser i grova drag går till – och han ger också sin syn på saken. Foto: Thomas Sundberg SVT / arkivbild

Rikspolischefen om utredde polismannen från Ångermanland: ”Oerhört viktigt att alla uppträder korrekt”

Uppdaterad
Publicerad

Som rikspolischef är Anders Thornberg landets högste polis. I den rollen är han också ordförande för Polisens personalansvarsnämnd.

På nämndens bord ligger just nu ärendet med den flerfaldigt utredde polismannen från Ångermanland som snart ska avgöras definitivt.

Rikspolischefen vill inte föregripa utredningen – men i klippet här förklarar han hur han ser på anmälningar mot poliser.

Polismannen från Ångermanland är milt uttryckt i blåsväder.

Han har tidigare internutretts fyra gånger – i ett par av fallen handlar det om att han ska ha uppträtt olämpligt i tjänsten mot unga utsatta kvinnor, och i åtminstone ett fall gjort sexuella närmanden. Hittills har det slutat i disciplinpåföljer och i två fall också löneavdrag.

För ett par veckor sedan dömdes han i Ångermanlands tingsrätt för dataintrång på sju punkter. Det sedan han gjort slagningar via polisens datasystem på bilar han varit spekulant på privat.

Tidigare i vintras misstänktes han också för att ha stulit av det virke som fallit överbord från ett SCA-fartyg och flutit i land norr om Härnösand, men i det ärendet har han friats.

Inte vunnit laga kraft

Polisens personalansvarsnämnd (PAN) har tidigare slagit fast att om polismannen döms i brottmålet som gäller dataintrång, ”i huvudsak i enlighet med åtalet”, kommer han att skiljas från sin anställning vid polisen.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft, och det är ännu okänt om polismannen kommer att överklaga den fällande domen i brottmålet.

När rikspolischef Anders Thornberg var på besök i Västernorrland i dagarna passade SVT Västernorrland på att ställa frågor om vad som händer när en polisman anmäls för tjänstefel, olämpligheter eller brott – och hur han ser på saken.

Se och hör svaren i videon ovan. I videon nedan sammanfattas polismannens 15-åriga karriär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den omtalade polismannen misstänktes för stöld men nu har förundersökningen lagts ner. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.