Sergio Tanurcov ska utvisas eftersom han tjänade för lite under ett par månader för flera år sedan. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Sergiu väntar på svar – missar pappans begravning

Uppdaterad
Publicerad

Sergiu Tanurcov i Docksta, som ska utvisas på grund av att han för mer än fem år sedan tjänat mindre än tillåtet under ett par månader, har fortfarande inte fått svar på sin överklagan. Han får inte heller resa till sin fars begravning.

Sergiu Tanurcovs fall har upprört många. Bakgrunden är att Migrationsverket valt att granska en tidigare timanställning där Sergiu under några månader inte nådde upp till en månadslön på 13 000 kr vilket är ett krav för att kunna beviljas arbetstillstånd i Sverige. Detta trots att Sergiu bott i Sverige i åtta år och hade fast anställning på ett företag sedan fyra år.

– Jag har inte gjort något fel. Jag har alltid arbetat och betalat skatt, jag har försökt anpassa mig och aktiverat mig i föreningslivet, säger en bedrövad Sergiu.

Överklagade för sent

Migrationsdomstolen beslutade för ett år sedan att han skulle utvisas. Beslutet överklagades till nästa instans som är Migrationsöverdomstolen. Men där gick något fel. Domstolen vill inte ta upp hans överklagan eftersom de menar att Sergius advokat skickat in den för sent. Advokaten å sin sida menar att han visst faxat den till domstolen.

– Allt har gått fel från början, vi trodde mycket på den sista instansen men om de inte vill titta på mitt fall så blir det svårt, säger Sergiu.

Nu har beslutet att inte ta upp överklagan också överklagats. Svar på detta väntas ta tre veckor.

Missar pappans begravning

Under tiden fortsätter den oroliga väntan för Sergiu. Han drabbades också av sorg då han i början av veckan fick veta att hans far gått bort. Sergiu ser dessutom ut att missa begravningen eftersom han inte kan lämna landet. Gör han det har han inte möjlighet att resa tillbaka utan att gå igenom en ny ansökningsprocess för arbetstillstånd.

– Jag frågade om jag kunde få dispens för begravningen, men det gick inte säger Sergiu. Min fru får inte resa eftersom hon är gravid, jag kan ju inte lämna henne här och riskera att inte kunna komma tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Sergiu

Mer i ämnet