Sommarstängt på Sollefteå sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Det omdebatterade förslaget att stänga akut kirurgisk och ortopedisk verksamhet på Sollefteå sjukhus under sommaren ser nu ut att bli verklighet.

Personalen på Sollefteå sjukhus informerades på torsdagen om att inga akuta kirurgiska operationer kommer att utföras under sex veckor i sommar.

Av den information personalen fått framgår att det ursprungliga förslaget omarbetats något. En läkare med kirurgisk kompetens kommer att finnas på akutmottagningen men inga operationer kommer att genomföras på plats.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Transporteras till andra sjukhus

Patienter med akuta ortopediska tillstånd kommer istället att skickas till Örnsköldsvik eller Sundsvall. De som behöver akuta kirurgiska operationer kommer företrädesvis att transporteras till Sundsvall.

Problem med rekryteringen

Beslutet kommer efter att det varit stora svårigheter att rekrytera kompetent personal.

Lokal kampanj

SVT Västernorrland har tidigare berättat om den lokala rekryteringskampanj som startats för att hitta läkare till Sollefteå under sommaren. Kampanjen sade sig lyckats hitta flera läkare som ville jobba vid Sollefteå sjukhus. Svaret från landstinget blev då att det bara var en av dem som hade rätt kompetens.

Patientsäkerheten

För att bedöma potentiella risker med att ha stängt i sex veckor under sommaren genomfördes den 23 mars en riskanalys ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Efter en första sammanställning gjorde bedömningen att det kommer bli svårt att stänga. Men efter att ha omarbetat förslaget menar man nu att ”patientsäkerhetsriskerna är rimligt väl hanterbara”. Samtidigt konstateras i personalinformationen att ”tillgänglighet och service för patienter från Sollefteå sjukhus upptagningsområde försämras”.

Känslig fråga

Beslutet om sommarstängning ses av kritikerna som ett första steg mot nedläggning av akutmottagningen vid Sollefteå sjukhus. Beslutet kommer också dagen efter landstingsfullmäktiges beslut att återremittera hela frågan om akutortopedi i Sollefteå.

Inga kommentarer

Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland, vill på torsdagskvällen inte kommentera beslutet utan hänvisar till pressinformation som kommer under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet