På torsdag mellan 13 och 14 svarar Klas Elfving, pressekreterare på CSN, på publikens frågor i vår chatt. Foto: SVT

Studiemedel i coronatider – chatta med Klas på CSN

Uppdaterad
Publicerad

Klas Elfving på CSN svarade på frågor kring studielånen med anledning av att universitet och skolor stängs till följd av coronaviruset.

SVT rapporterade · Chatta med Klas Elfving på CSN

Hej! Tack för alla frågor. Kom i håg att du kan sitta lugnt i båten under våren. Regeringen har meddelat att studerande får behålla studiestödet när skolor stänger på grund av coronaviruset. CSN kommer att fortsätta betala ut ditt studiestöd som du fått beslut om.
Du behöver inte kontakta CSN eller göra något annat. De flesta studerande kommer att kunna fortsätta att studera, men på distans. Om din skola inte kan erbjuda fjärr- eller distansundervisning har du ändå rätt att behålla ditt studiestöd från CSN. Det gäller även om du studerar utomlands. Du behöver inte kontakta CSN om detta, utan vi fortsätter att betala ut studiestödet precis som vanligt.
12.33
Hur är det med att studera med studiemedel på högskola och regeringen stänger grundskolor som den studerande har barn i.

Förutsatt att det också beslutas om att tillfällig föräldrapenning gäller då, kommer man att kunna anmäla tillfällig föräldrapenning till CSN och vabba om man måste ta hand om barnen?

Fråga nr 2. Krav på läkarintyg från dag 8 för vab är borta hos FK. Gäller det även hos CSN?
Som det ser ut just nu får du inte behålla dina studiemedel om varken du eller barnen är sjuka, och om skolan stänger. Det medger inte reglerna. Samtidigt pågår det ju en politisk diskussion om att lätta på regelverket för tillfällig föräldrapenning. Vi utgår i så fall att de studerande i så fall får samma förutsättningar som arbetstagare. Men det kan vi inte ge besked om ännu – vi får följa den politiska utvecklingen den närmaste tiden.
Din fråga nummer två: Om ditt barn är sjukt och du behöver vara hemma för vård av barn (VAB) ska du anmäla det till CSN. Du kan antingen ringa eller mejla till oss. Det är viktigt att du anmäler vård av barn redan första dagen du är hemma.  Från och med den åttonde vårddagen måste du ha ett läkarintyg eller någon annan form av intyg från vården som visar att ditt barn är sjukt. Här har vi och Försäkringskassan lite olika regelverk och vi har i det är läget inte möjlighet att undanta kravet på läkarintyg. CSN har nyligen lyft frågan med regeringen, och det förs en dialog runt detta. Är det så att reglerna ändras för sjukintyg allmänt, kommer politikerna sannolikt att titta på detta även för de studerande.
12.34
Är det sant att de som har beviljat studielån inte behöver betala tillbaka det man lånar under tiden campus är stängt?
Nej, inte direkt. Att campus är fysiskt stängt behöver inte påverka huruvida du ska betala tillbaka studielånen. De allra flesta utbildningar erbjuder idag studier på distans och då blir du återbetalningsskyldig på studielånen som vanligt eftersom du har fortsatt möjlighet att plugga. Men är det så att skolorna i framtiden överhuvudtaget inte alls kan erbjuda studier, då kan det bli aktuellt med avskrivna studielån. Men där är vi inte idag.
12.34
Vad händer om förskolan stänger så att man måste ha sitt friska barn hemma? Förväntas man kunna studera i samma utsträckning då trots att man har barn hemma som behöver uppmärksamhet? Är alternativet att man måste vara hemma helt utan pengar?
Hej! Som det ser ut just nu får du inte behålla dina studiemedel om varken du eller barnen är sjuka, och om skolan stänger. Det medger inte reglerna. Samtidigt pågår det ju en politisk diskussion om att lätta på regelverket för tillfällig föräldrapenning. Vi utgår i så fall att de studerande i så fall får samma förutsättningar som arbetstagare. Men det kan vi inte ge besked om ännu – vi får följa den politiska utvecklingen den närmaste tiden.
13.02
Hej!
Klas Elfving på CSN här. Nu är vi gång på chatten om studiestödet. Välkommen med frågor!
13.04
Hur blir det om universitet och högskolor är stängt till hösten och man ska söka nytt CSN?
Det beror helt och hållet vad som händer med Coronasmittan. Men vi hoppas alla att det här inte kommer att vara ett problem till hösten. Planerar du att studera i höst och behöver studiemedel, ska du självklart ansöka om studiemedel för det. Lycka till!
13.04
Hur är det om man har tilläggslån för resekostnader, när man inte kommer behöva resa till skolan under tiden? Får man behålla det eller tas det bort?
Grunden är att du inte kan få lån för kostnader som du inte har i samband med studierna. Men kontakta oss så får vi diskutera vad som gäller för dig.
13.04
Får vuxenutbildningarna bidrag då studieplatserna stänger?
Tyvärr kan jag inte svara på det,  du behöver vända dig till huvudmannen för din utbildning.
13.04
Behöver man meddela till CSN om man är hemma från praktiken? Vi väntar på meddelande från universitetet om hur praktiken kommer hanteras för de som är sjuka, men behöver CSN få veta att man missar dagar?
Nej, du behöver inte höra av dig till oss. Vi kommer att fortsätta att betala ut dina studiemedel som vanligt.
13.05
Jag läser en distansutbildning med vissa obligatoriska träffar med praktiska moment i varje kurs. Man kan inte få betyg på kursen utan att ha gjort dessa. Nu har skolan stängt och jag kan inte genomföra dessa. Det betyder att utbildningen blir förlängd med x antal veckor och då kommer jag ha flera kurser som inte är betygsatta. Kommer det att påverka ert beslut för fortsatta studiemedel efter perioden om ca ett år?
Att skolan inte kan genomföra utbildningen som tänkt är ett skäl vi kommer att ta hänsyn till när vi prövar dina studieresultat.  Du behöver inte vara orolig för detta. Se gärna till att ta fram ett intyg från skolan som du kan skicka med i nästa ansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet