En av männen skriver i ett chattmeddelande: ”Vill ha två bags nuuuuuuuu” till en man som nu är dömd för grovt narkotikabrott. Foto: Christina Ryder/SVT

Swishlistan i Sundsvall: Flera personer åtalas för narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Medelpad har tidigare sagt att personerna på den så kallade Swishlistan ska vara oroliga – och nu har fem personer åtalats för narkotikabrott.

– Bra att personerna på Swishlistan utreds, så folk vet att polisen tar det på allvar och att man kan bli dömd, säger polisens förundersökningsledare Patrik Sundlöf.

I fjol var Swishlistan en stor snackis i Sundsvall. Listan med personer som gjort swishbetalningar till en man som nu är dömd för grovt narkotikabrott.

Nu åtalas fem personer på listan för narkotikabrott, något som Sundsvalls Tidning var först med att berätta.

Swishlistan i Sundsvall

Chattkonversationerna: ”Ladd”?

En stor del av bevisningen består av utdrag ur chattkonversationer med den dömde langaren. I chattmeddelandena skriver de misstänkta bland annat: ”Vill ha två bags nuuuuuuuu”, ”Kan du lösa nån som har en bag lad ikv?”, ”Ladd?”.

Orden ”ladd” och ”bags” är slang för narkotika.

Köpte alkohol vid VIP-bord och Blackjack

Fyra av fem förnekar brott. En man erkänner vissa brott, men inte alla.

I förhör säger en av männen att han köpt alkohol vid ett VIP-bord på en nattklubb och spelat Blackjack, och att det är därför han har swishat mannen.

En annan misstänkt som swishat totalt 19 700 kronor säger i förhör att han inte vill yttra sig. Och svarar ”ingen kommentar” på de flesta frågorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är hela historien om Swishlistan i Sundsvall – på 60 sekunder. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet