Timråpartiets Robert Thunfors glädjs över resultatet av opinionsundersökningen Foto: SVT

Timråborna vill inte rädda hockeylaget med skattemedel

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om skattepengar ska användas till att rädda idrottsföreningar i kris är åter aktuell i Timrå.

2013 hotades Timrå IK av konkurs med skulder på 80 miljoner kronor. En rekonstruktion med stöd av kommunen blev räddningen. Två år senare var det dags igen. Det slutade med att Timrå kommun köpte ishallen för 45 miljoner kronor. Det var andra gången kommunen köpte hallen.

Politiker från flera oppositionspartier i Timrå protesterade mot beslutet och menade att det måste bli slut med kommunal finansiering av hockeylaget. Skattepengar ska användas till annat menade man. Men majoriteten, med kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) i spetsen, drev igenom beslutet.

Val 2018 Timrå

Opinionsundersökning

Ett av oppositionspartierna, Timråpartiet, deltog flitigt i debatten men fick se sig nedröstade. Nu har de tagit upp frågan igen. Tillsammans med opinionsföretaget Sentio har Timråpartiet gjort en opinionsundersökning bland Timråborna. Frågan som ställdes var:

Tycker du att kommunala skattepengar ska användas till olika former av räddningspaket till Timrå IK?”.

Undersökningens resultat glädjer Timråpartiets talesperson Robert Thunfors. 66 procent svarade nej på frågan, 8 var osäkra och mindre än en tredjedel, 26 procent, svarade ja.

– Det är skönt att en gång för alla få det konstaterat att dessa räddningspaket med kommunala skattepengar till Timrå IK inte har ett folkligt stöd bland Timråborna, säger Robert Thunfors.

”Borde rannsaka sig själv”

72 procent av de kvinnor som deltog i undersökningen var negativa till sponsringen av Timrå IK med skattemedel. Sett till åldrar var det invånare i åldersgruppen 35 och 49 år som var mest negativa, även där tyckte 72 procent att skattepengar inte skulle gå till klubben. 

– Den styrande majoriteten Socialdemokraterna och Vänsterpartiet borde rannsaka sig själv och fundera på om vi kunde ha lagt dessa 100-tals miljoner på vettigare saker, exempelvis skola, vård och omsorg, säger Robert Thunfors.

Undersökningen genomfördes via telefon i slutet av december 2017 med 556 respondenter. Undersökningen är enligt Timråpartiet statistiskt sett säkerställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Timrå

Mer i ämnet