Foto: TT / arkiv

”Tryggheten och säkerheten viktig”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har ännu så länge en allmän hållning till brevet från Sollefteås kommunalråd Åsa Sjödén (S) om att situationen kring flyktingboendet i Hågesta blivit ohållbar. – Vi är givetvis angelägna om att det är fortsatt tryggt och säkert, säger Lisa Bergman vid Migrationsverkets presstjänst.

Det är helg och det har hittills varit svårt att få en kommentar från ansvarig vid Migrationsverket om brevet från Åsa Sjödén, kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå.

Sent i fredags eftermiddag blev det känt att Åsa Sjödén skrivit ett skarpt formulerat brev till myndigheten och förklarat att tålamodet med Migrationsverkets sätt att sköta boendet i Hågesta nu är slut.

Skottlossning i Sollefteå

Det efter den senaste tidens oroligheter och bråk som kulminerade med skottlossning för två veckor sedan.

”Under all kritik”

I brevet riktas skarp kritik mot boendet: omkring 150 unga män på ett och samma ställe i oviss väntan, varav ett flertal redan fått ett utvisningsbeslut.

”Läget på boendet är under all kritik”, skriver Åsa Sjödén.

I brevet som publicerats på kommunens hemsida beskrivs hur kommunen visat förståelse för Migrationsverkets arbete, men att situationen på boendet och i Sollefteå har blivit ohållbar.

Oro

Kommunalrådet tar också upp oron från Sollefteåbor och ortens näringsliv om otryggheten som spridit sig.

”Vi anser att det är av största vikt att upprätta tryggheten i området snarast och ser fram emot att Migrationsverket vidtar nödvändiga åtgärder för detta”

Ännu så länge är alltså Migrationsverket sparsamt med kommentarer kring skrivelsen.

Förstärkt bevakning

-  Vissa händelser i Sollefteå utreds av polisen och vi får hänvisa frågor om det till dem. Men på Migrationsverket är vi givetvis angelägna om att det är fortsatt tryggt och säkert för de boende, säger Lisa Bergman vid Migrationsverkets presstjänst.

– Sedan en tid har vi också förstärkt bevakningen vid förläggningen. Vi har också sedan tidigare fört en dialog med kommunen och polisen.

Inga kommentarer

Kommunalrådet uttrycker oro över situationen och att många kommuninvånare är rädda?

– Jag kan inte kommentera det närmare i dagsläget. Det här är allt jag kan säga just nu.

Tålamodet är slut...?

– Jag kan som sagt inte säga mer nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Sollefteå

Mer i ämnet