Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du se hur coronapandemin ekonomiskt drabbat Västmanlands idrottsföreningar. Foto: TT/Jenny Berggren SVT

100 idrottsföreningar i Västmanland har sökt regeringens krisstöd

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 100 av Västmanlands idrottsföreningar har sökt pengar ur regeringens avsatta krispaket till idrottsrörelsen. Men enligt beräkningarna väntas stödpengarna inte ens täcka en tredjedel av allt som gått förlorat.

– Det viktiga nu är att vi fortsätter att ha en bra dialog med regeringen och kommunerna och att fortsätta stötta föreningarna i att ställa om, säger Kristin Stenman, distriktsidrottschef i Västmanland.

När ansökningstiden för att söka pengar ur regeringens kompensationsstöd gick ut den 15 maj, hade ungefär en femtedel av länets idrottsföreningar, som är målgrupp för stödet, gjort det.

Täcker inte de ekonomiska förlusterna

Men precis som på andra håll i landet har RF-SISU Västmanland flaggat för att pengarna inte kommer att räcka till.

I en lokal enkät uppskattar Västmanlands idrottsföreningar att de tappat över 40 miljoner kronor hittills under pandemin. Bland annat på grund av inställda tävlingar, cuper och förre möjligheter att arbeta in pengar till föreningen.

Samtidigt visar länsidrottsförbundets preliminära beräkningar att endast omkring 12,5 miljoner kronor av regeringens avsatta pott väntas kunna betalas ut till Västmanland.

– Hittills är det främst lite större föreningar som drabbats hårdast men det ser samtidigt väldigt olika ut, säger Kristin Stenman.

I klippet förklarar hon mer om effekterna hittills och vad man ser behövs framöver.

I regeringens stödpaket till idrotten finns 500 miljoner kronor avsatta som ska kunna ersätta idrottsföreningar – främst de med barn- och ungdomsverksamhet – för inkomsttapp coronapandemin lett till under perioden 12 mars till 30 juni. Foto: arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet