Den 41-åriga kvinnan kan lida av en psykisk störning. Foto: SVT

41-åringen kan lida av allvarlig psykisk störning

Publicerad

Den 41-åriga kvinnan som misstänks för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma kan lida av en allvarlig psykisk störning. Även hennes 18-årige sambo misstänks lida av en allvarlig psykisk störning. Det visar de två mindre utredningar som i dag lämnades in till tingsrätten.

I dag lämnades de paragraf 7-utredningar, de så kallade mindre sinnesundersökning av kvinnan och hennes 18-åriga sambo till tingsrätten. De visar att båda kan lida av en allvarlig psykisk störning, både vid tidpunkten för den misstänka gärningen och när undersökningen utfördes.

Nu kommer åklagaren troligtvis att begära att en större rättpsykiatrisk undersökning genomgås av de båda. Visar den större undersökningen att de lider av en allvarlig psykisk störning, kan de inte dömas till fängelse.

I dag släpptes också en personutredning om kvinnans livssituation och bakgrund, som Frivården gjort. Enligt den hävdar kvinnan själv att hon haft en relativt normal och trygg barndom och efter att hon flyttat hemifrån också haft en fortsatt bra kontakt med sin familj.

”Pressad situation”

Efter mordet på 41-åringens pappa och mordförsöket på mamman, har dock mamman ansökt om kontaktförbud mot sin 41-åriga dotter.

Amanda Hikes, 41-åriga kvinnans advokat anser att det är för tidigt att dra några slutsatser av sinnesundersökningen av hennes klient.

– Det står ju enbart att det kan misstänkas att hon lider av en allvarlig psykisk störning. Det är ganska vanligt att man skriver så i den första undersökningen. För att en större rättpsykiatrisk undersökning ska göras bör åklagaren ha övertygande bevisning, säger Amanda Hikes.

Hur mår din klient i dag?

Hon befinner sig självklart i en fortsatt pressad situation.

Påföljden kan förändras

Lars Jähresten, 18-åringens advokat har inte läst sinnesutredningen när SVT Nyheter når honom. Han vill inte svara på om resultatet för hans klient var väntat. Än så länge har de inte talats vid.

– Ärendet fortsätter och förundersökningen också. Det är en omfattande förundersökning enligt polisen. Blir det åtal så kan vi nog förvänta oss huvudförhandling i december eller januari, säger Lars Jähresten.

– Det här kan ju möjligtvis förändra påföljden för min klient, fortsätter han.

Läs mer: GW besökte stugan: ”Ingen vanlig brottsplats”

Greps i Norge

Det var den 3 augusti i somras som en 63-årig kvinna, den misstänkta 41-åringens mamma, ringde till SOS Alarm efter att hon och hennes make knivattackerats medan de låg och sov i sin sommarstuga utanför Arboga. Hennes make avled och hon själv skadades svårt.

Misstankarna riktades snart mot den 41-åriga kvinnan och hennes 18-åriga sambo, som sitter häktade på sannolika skäl för mordet och mordförsöket. Polisen arbetar utifrån en teori att den 41-åriga dottern har anstiftat mordet som misstänks ha begåtts av hennes 18-åriga sambo.

Paret greps tidigt, när kvinnan var på väg till Thailand, men släpptes sedan. Sedan dess har misstankarna stärkts och den 30 augusti greps paret på ett hotellrum i Trondheim, Norge. Båda förnekar brott.

Läs mer: Sommarstugemordet – detta har hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet