Försvarsadvokaten Amanda Hikes och åklagaren Jessica Wenna Foto: TT

Advokaterna i Arbogafallet kräver över åtta miljoner i ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Advokaterna i Arbogafallet kräver tillsammans drygt 8.2 miljoner kronor i ersättning av staten. Åklagaren i målet – Jessica Wenna – ifrågasätter två av kostnadsräkningarna.

I ett mejl till tingsrätten skriver åklagare Jessica Wenna att hon har den största förståelsen för att ärendet krävt ett stort antal timmar. ”Utredningen består av en stor mängd handlingar och av personer och omständigheter som jag förstår kan kräva tid”.

Men åklagaren ifrågasätter två kostnadsräkningar: Försvarsadvokat Amanda Hikes och målsägandebiträdets Susanna Cleves.

LÄS MER: Allt om Arbogafallet

Amanda Hikes har lagt ner 1.745 timmar, inklusive 163 timmars tidspillan, och kräver drygt 4,6 miljoner kronor i ersättning för sitt arbete som försvarare till den 42-åriga kvinnan.

”Arbetat mer än heltid”

Enligt åklagaren har Hikes, enligt åklagarens beräkning, krävt ersättning för mer än heltid från den dag hon blev förordnad till den 27 juni då rättegången avslutades i ansvarsdalen.

LÄS MER: Åklagaren drog tillbaka livstidsyrkandet

Hikes själv skriver i sitt fakturaunderlag att ”fler åtgärder har vidtagits än normalt för att med nit och omsorg tillvarata klientens intressen”.

Skrivit många brev

Samtidigt avslöjar Amanda Hikes att den 42-åriga kvinnan skrivit över 1.000 sidor brev till henne innan huvudförhandlingen, och inför varje förhandlingsdag kom 42-åringen med ytterligare skrivelser, krav och frågeställningar. ”Det har gjort mitt arbete mer svårhanterligt” skriver Hikes och vill ha förhöjt timarvode om 1.825 kronor istället för 1.342 kronor som är praxis.

LÄS MER: Arbogafallet – alla oväntade turer

– Det stämmer att jag har jobbat mer än heltid, vilket också framgår av min arbetsredogörelse, skriver Hikes i ett mejl till SVT.

I arbetsredogörelsen har Amanda Hikes, till en början dag för dag, och sedan månad för månad redogjort för samtal bland annat med utredande poliser, kontakter med tingsrätten och även skrivit upp samtal och sms från journalister.

Ifrågasätter arbetsbördan

Susanna Cleve, som fört den 42-åriga kvinnans mammans talan liksom 42-åringens systers, har angett att hon lagt ner 747 timmar i målet plus ytterligare 119 timmars tidsspillan (exempelvis resor, mejl, telefonsamtal). För sitt jobb vill Cleve ha drygt 1,4 miljoner.

Åklagaren skriver i sitt yttrande: ”Jag kan konstatera att målsägandebiträdet begärt ersättning för nästan lika många arbetstimmar som försvararen Lars Jähresten. Cleve har dock inte haft samma stora mängd förhör att närvara vid, inte heller ha behövt tolk vid sina kontakter och inte heller behövt närvara vid slutdelgivningen.”

LÄS MER: Finns inga förmildrande omständigheter för ex-pojkvännen

Försvarsadvokat Lars Jähresten, som försvarat ex-pojkvännen, har lagt ner 823 timmars arbete plus restid och tolkavgifter. Han yrkar på knappt 1,7 miljoner kronor.

Tingsrätten beslutar

Målsägandebiträdet Brage Åman, som fört barnen till den mördade 41-årige makens talan, har lagt ner 256 arbetstimmar och vill ha drygt 429.000 kronor i ersättning.

Det blir tingsrätten som tar ställning till ersättningsyrkandena i domen och den meddelas den 21 augusti.

Så här mycket vill advokaterna ha i ersättning:

Visa

Amanda Hikes vill ha 4.682.626 kronor för 1.745 arbetade timmar.

Susanna Cleve yrkar 1.463.616 kronor för 747 timmar + 119 timmar för tidsspillan.

Lars Jähresten vill ha 1.683.639 kronor i ersättning för 823 arbetstimmar.

Brage Åman yrkar 429.607 i ersättning för 256 arbetstimmar.

Samtliga belopp är inklusive moms.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet