Åklagarna Jessica Wenna och Johan Fahlander. Foto: TT

Därför drog åklagaren tillbaka livstidsyrkandet – ”blev överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Jessica Wenna hade hoppats på att få förhöra föräldrarna till ex-pojkvännen i Arbogafallet – men hon hade inte räknat med att få hjälp av de iranska myndigheterna.

Ex-pojkvännen har tillsammans med den 42-åriga kvinnan har konstaterats skyldig till mord och mordförsök i en sommarstuga i Arboga förra sommaren. Under rättegångsförhandlingarna har stor uppmärksamhet riktats mot hans ålder – åklagarna har yrkat på livstidstraff, medan försvaret har hävdat att ex-pojkvännen var 20 när brottet begicks och alltså för ung för att dömas till livstid.

LÄS MER: ”Gärningsmännen har visat stor hänsynslöshet”

Arbogafallet

Efter att åklagarna Jessica Wenna och Johan Fahlander i tisdags tog emot handlingar från de iranska myndigheterna gällande ex-pojkvännens ålder – och en försäkran från ex-pojkvännens pappa att han är född 1996 – valde de att dra tillbaka sitt yrkande på livstid.

Anses inte bevisa något

Detta trots att de egentligen inte anser att handlingarna – som fortfarande inte är fullt översatta – bevisar att han faktiskt är född 1996.

– Däremot gör jag bedömningen att alla omständigheter sammantagna nu innebär att jag inte längre hävdar att det är klarlagt eller mer sannolikt att han var 21 vid brottet, skriver Jessica Wenna i ett mail till SVT Nyheter Västmanland.

Handlingarna glömdes bort

Enligt advokat Lars Jähresten ska åklagarna ha glömt bort att handlingarna hade beställts.

– Sverige har inga upparbetade samarbeten med Iran i dessa frågor. Det finns med andra ord inga möjligheter för oss att påverka eller få förhandsbesked om när ett svar kan väntas. Vi fick besked från de internationella avdelningar att det är ovanligt att Iran bistår med denna typ av uppgifter. Vi ville ändå göra ett försök, skriver Jessica Wenna.

LÄS MER: Ex-pojkvännens ålder fastställd – försvaret vill ha fortsatt huvudförhandling

Därför blev hon överraskad när handlingarna kom i tisdags. Eftersom hon inte hade räknat med att få dem, hade hon inte begärt anstånd för att väcka åtal eller genföra rättegången.

– Det är inte alls ovanligt att uppgifter från andra länder anländer först till en ev hovrättsprocess. I detta fall hade vi tur att de anlände innan dom har meddelats i tingsrätten, skriver Jessica Wenna.

Motsätter sig fortsatt huvudförhandling

Åklagare Lars Jähresten har krävt en fortsatt huvudförhandling – något som Jessica Wenna motsätter sig.

– Uppgifterna är till ex-pojkvännens fördel och tingsrätten kan ta del av dem skriftligt.

LÄS MER: ”Om man är osäker dömer man till den åtalades fördel”

Beslut om huruvida det blir fortsatt huvudförhandling eller inte kommer troligen inte under torsdagen, meddelar Västmanlands tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet