Äldreboendena Ankaret, Rösegården, Pilfinksgården och Tujagården samt Rönnoxelgatans gruppbostad drabbades extra hårt av coronasmitta i våras. Foto: Melker Blomberg/SVT

Äldreboendena drabbades hårt av coronasmitta – erfarenheterna ska ge lärdom

Uppdaterad
Publicerad

Utmaningen att få tag på skyddsutrustning när behovet plötsligt exploderade i början av pandemin och olika bilder av hur den skulle användas är bara ett par av många orsaker till att äldreboenden i Västerås drabbades extra hårt av coronasmitta i våras, enligt en ny erfarenhetsstudie.

– Vi diskuterar nu om det lager av skyddsutrustning vi har behöver byggas ut från att räcka fyra månader till ett för sex månader, säger vård- och omsorgsdirektör Tobias Åsell.

Svårigheter att isolera personer med demenssjukdom och för patienterna själva att formulera sina symptom, gemensamma toaletter och för låg bemanning är andra orsaker som framkommer i studien.

Den bygger på intervjuer med 17 personer – enhetschefer, vårdpersonal, sjuksköterskor och andra –  som arbetat med och på fem av de hårdast coronadrabbade boendena i Västerås.

Coronaviruset i Västmanland

Det handlar om äldreboendena Ankaret, Rösegården, Pilfinksgården och Tujagården samt Rönnoxelgatans LSS-gruppbostad. Tre är kommunalt drivna och två drivs i privat regi.

Studien har gjorts parallellt med men fristående från IVO:s stora granskning. Dock kommer rapporten att delas med myndigheten enligt vård- och omsorgsdirektören.

– Det huvudsakliga syftet är dock att dra lärdom, säger han i klippet ovan.

I klippet berättar också Håkan Falknäs, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Västerås stad, att pandemin gjort det än mer tydligt att samverkan med sjukvården behöver bli bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet