Därför visar vi inte ansiktet på mannen i gruvhålsfallet i Norberg

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

En 41-årig man har nu dömts till livstids fängelse i det uppmärksammade gruvhålsfallet i Norberg. SVT Nyheter Västmanland publicerar inte hans namn och bild. Här är förklaringen.

Karin Thornberg

Redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Västmanland

Det är ett brott som med rätta kan kallas både avskyvärt och hänsynslöst, fallet i Norberg där en man nu döms till livstids fängelse för grov våldtäkt och mordförsök mot en kvinna. Han ska ha våldtagit henne och knuffat ner henne i ett gruvhål och lämnat henne där, och också återvänt och kastat tegelstenar på henne. Mannen har konsekvent nekat till alla anklagelser om brott.

Jag som ansvarig utgivare har valt att inte publicera namn och bild på den dömde mannen. Det har väckt frågor hos flera av er som läser och ser våra nyheter.

Till att börja med. Huvudregeln är att SVT inte publicerar namn och bild på brottslingar. För att vi ska göra det ska det finnas ett uppenbart allmänintresse av att få veta identiteten på personen, i det här fallet den dömde mannen. Det ska vara nödvändigt ur ett samhällsperspektiv att allmänheten får veta, till exempel att den dömde utgör en samhällsfara. Det ska vägas mot den skada som en publicering kan orsaka mannen, hans barn och anhöriga, och faran för att brottsoffret ska identifieras och orsakas skada.

Nu bedöms varje fall med sina omständigheter för sig, men allmänt kan sägas att hade mannen varit en folkvald politiker, eller haft en annan position i samhället med stort förtroende, hade jag sannolikt gjort en annan bedömning. Då hade namn och bild haft ett uppenbart allmänintresse. Ett uppenbart allmänintresse höjer sig nämligen över en allmän nyfikenhet – även om den är stor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet