Foto: Privat/ SVT

Nu ska folket rösta om Medåkers skolas framtid

Uppdaterad
Publicerad

En rådgivande folkomröstning gällande Medåkers skolas framtid i Arboga kommer bli av, det beslutade en enig kommunfullmäktige under torsdagens sammanträde.

– Det är otroligt glädjande, säger Katja Makkonen, förälder till barn på Medåkers skola.

En valnämnd ska återkomma med förslag om beslut till kommunfullmäktige, kring vad som krävs för att ordna en folkomröstning. Även ett anslag på 485 000 kronor beviljades för att anordna omröstningen.

– Beslutet vi tar ikväll är viktigt. Jag vet inte när det senast inkom ett initiativ till kommunfullmäktige och det symboliserar människors rätt att engagera sig, säger Andreas Silversten (S) i kommunfullmäktige under sammanträdet.

Att starta friskola är plan B

När folkomröstningen kommer äga rum och vad utfallet av den blir, är frågor som det inte finns något svar på än. De som engagerat sig i frågan har dock fixat en plan B, ifall skolan är tvungen att stänga ändå. En plan om öppna en friskola. 

– Vi vill ha lite hängsle och livrem ifall de beslutar om att lägga ner skolan. Vi har jobbat febrilt den sista månaden och de sista pusselbitarna börjar falla på plats, säger Katja Makkonen, förälder till barn på Medåkers skola. 

En ansökan om att starta friskola kommer skickas in till skolinspektionen i början av nästa år. En styrelse är satt och just nu är de i full gång med att bilda bolag och fixa budgeten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.