Genrebild. Foto: TT.

Experten: Positivt för Northvolt med många batterifabriker

Publicerad

Att det nu kommer flera batterifabriker i Sverige behöver inte vara negativt för Northvolt säger Bo Normark, expert på batteriindustrin i Europa till Sveriges Radio Ekot.

Än har inte spaden i marken satts i Västerås eller Skellefteå där Northvolt planerar att bygga sina fabriker. Men redan nu är det klart att andra batterifabriker kommer göra de sällskap i Sverige. Dels i Trollhättan men också i Torslanda i Göteborg.

Men att det kommer flera batterifabriker i Sverige behöver inte vara negativt för Northvolt. Bo Normark, tematisk ledare på EU-organet Innoenergy, som har som uppgift att utveckla batteriindustrin i Europa menar att det snarare är gynnsamt för Northvolt.

Batterifabriken Northvolt

– Jag upplever det som positivt. De här satsningarna man gör i Trollhättan det är en möjlig kund för Northvolt, inte en möjlig konkurrent. Det här är ett tecken på att synen på tillverkning i Sverige förändras, säger Bo Normark till Sveriges Radio Ekot.

Volkswagen satsar på batterier

I veckan meddelade tyska bilkoncernen Volkswagen att man säkrat batteritillgångar för över 200 miljarder kronor. Det innebär att flera andra biltillverkare nu pressas att följa efter.

– Det är inte bara ett tecken utan ett bevis på att man inom bilindustrin nu måste börja se om sitt hus. Det finns en betydande risk att man kommer få knapphet på batterier, inte i morgon, men några år fram i tiden, säger Bo Normark till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet