– Vi vill se fler positiva exempel, där föreningar lyckats med sitt inkluderingsarbete, säger Oscar Uusitalo, Västmanlands idrottsförbund. Foto: SVT

Idrottsförbundet växlar upp: ”Alla ska ha en naturlig plats i idrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten har kommit en bit på väg men det är fortfarande mycket kvar att göra. Det menar Västmanlands idrottsförbund som nu växlar upp arbetet för att bättra HBTQ-personers situation inom idrotten i länet.

– Nu har vi satt upp nya mål inom idrotten som siktar emot 2025, där inkludering och jämställdhet är väldigt tydliga mål, säger Oscar Uusitalo, idrottskonsulent på Västmanlands idrottsförbund.

Heteronorm och machokulturer

Nationella undersökningar visar att det varierar mellan olika idrotter men att det generellt finns en heteronorm och en machokultur med jargoner inom idrottsrörelsen. Också att HBTQ-personer i mindre utsträckning är involverade inom idrotten.

Någon anledning att tro att det ser annorlunda ut i Västmanland finns inte, säger Oscar Uusitalo.

– Står man utanför normen så finns en risk att man exkluderas och det är såklart inte alls bra. Och det är ju det vi försöker jobba med hela tiden, att inkludera alla. Alla ska ju ha en naturlig plats i idrotten.

LÄS MER: Idrottslaget som bara är för transpersoner

– Vi kommer att fortsätta jobba med det här. Framsteg görs men vi har såklart en bit kvar innan vi är framme.

Stöd hos Riksidrottsförbundet

Västmanlands idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna jobbar med kontinuerlig utbildning, både internt och externt mot idrottsföreningar och deltar exempelvis också i Västerås Pride för att uppmärksamma arbetet kring inkludering.

Att det inom svensk idrott nu så tydligt uttalats att inkluderings- och jämställdhetsarbetet ska växlas upp gör att det också finns stöd för de olika specialförbunden att få hos Riksidrottsförbundet, säger Oscar Uusitalo.

LÄS MER:Regnbågsbindlar till alla lag

Stöd till föreningar

Via en ny webbplats, med fokus på inkluderande idrott, kan föreningar få hjälp med material och övningar.

Finns några konkreta exempel på hur man kommer att jobba när det här arbetet nu ska ”växlas upp”?

-Lokalt exempelvis har vi just nu dialog med Hallstahammars kommun, att på föreningsträffar lyfta den här frågan. Det är sådant vi gjort i flera kommuner tidigare, men vi behöver fortsätta jobba med det här.

Var hoppas du att västmanlandsidrotten står 2025?

– Att fler föreningar har börjat jobba med frågan och att vi kan lyfta fler positiva exempel, säger Oscar Uusitalo, idrottskonsulent Västmanlands idrottsförbund.

LÄS MER: ”Första gången jag är helt accepterad”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.