Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Djupt bekymmersamt” – i klippet reagerar socialminister Jakob Forssmed (KD) på SVT:s granskning och möte med lustgasförsäljarna. Foto: Caroline Slotte / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

I väntan på en reglering av lustgasen – socialminister Jakob Forssmed (KD) öppnar för snabbare insatser

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västmanlands granskning av lustgasen på sociala medier visar att kriminella använder lustgas som täckmantel för att även sälja droger.

– Djupt bekymmersamt att det är så lättillgängligt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Senast sista oktober 2023 ska socialdepartementets pågående utredning om en reglering av lustgasen vara avslutad, men redan nu öppnar socialminister Jakob Forssmed (KD) för åtgärder.

– Vi tittar på om det finns annat vi kan göra tills dess att utredningen är klar, det skulle exempelvis kunna handla om att informera på olika sätt, säger Jakob Forssmed (KD).

Flera aktörer och myndigheter har larmat om ett utbrett missbruk av lustgas bland unga. I början av juli 2022 tog regeringen beslut att utreda frågan om en lagstiftning för att reglera användningen av lustgas i berusningssyfte.

I klippet reagerar socialministern på SVT:s granskning och möte med lustgasförsäljarna.

Här träffar SVT:s reportrar lustgasförsäljare – erbjuds hasch och kokain

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reportrar möter upp två olika försäljare av lustgas – som visar sig ha betydligt tyngre droger att erbjuda. Foto: Daniel Brodén

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet