Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad regionrådet Kenneth Östberg (S) är beredd att satsa på för att locka personal till norra länet. Foto: Audrey Erath/SVT

Så ska fler sjuksköterskor lockas till sjukhuset i Fagersta

Publicerad

För första gången någonsin kommer medicinklinikens vårdavdelning på sjukhuset i Fagersta hålla sommarstängt. Anledningen är brist på personal och flera chefer har flaggat för att pendlingsmöjligheterna till stan påverkar rekryteringen. Men ansvarige regionrådet för länets sjukvård, Kenneth Östberg (S), tror att andra insatser är mer avgörande för att locka personal till norra länet. 

– Vi har svårare att rekrytera till våra mindre enheter ute i länet, både till vårdcentralerna och sjukhusen. Det finns många orsaker som ligger bakom det, en kan ju vara möjligheten att pendla. Nu finns det ju planer på att inom några år köra halvtimmestrafik mellan Västerås–Fagersta, det tror jag är nyckeln, säger Kenneth Östberg (S).

Cheferna här vill se bättre pendlingsmöjligheter från andra håll, som Avesta, Gävle och Örebro. Har de fel?

– Nej, det är inte det jag säger, de kan ju sin verksamhet bäst. Men tittar man på pendlingsmönster så är det väldigt få som reser in till Fagersta därifrån.

– Om jag säger så här – min bedömning är att den avgörande frågan inte är tågtrafiken mellan Gävle–Örebro utan att det i så fall är andra insatser som krävs.

I klippet: Hör Kenneth Östberg (S) om vilka åtgärder som skulle kunna bli aktuella för att locka vårdpersonal till norra länet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer