• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Renoveringen av kanalpråmen Albert har väckt frågor hos såväl Hallstabor som politiker i opposition. Foto: Jenny Berggren/SVT

Renoveringen av pråmen Albert väcker debatt i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

Gamla kanalpråmen Albert ligger fortfarande kvar på land – trots att den skulle varit i vattnet redan förra sommaren. Renoveringsarbetet har dragit ut på tiden och kostnaderna har passerat budget med mer än en miljon.

Underskottet för hela projektet beräknas till 1 342 000 kronor, enligt Kultur- och fritidsnämndens uppgifter till SVT.

Överskridandet av budgeten beror på fler anställningsmånader, högre materialkostnader samt att intäkter från charterverksamhet uteblivit eftersom pråmen inte sjösatts.

M vill ha politisk diskussion

Nytt slutdatum för projektet ska vara satt till 30 juni 2018.

Moderaterna i kommunen har efterlyst en politisk diskussion kring projektet och har nu lagt en interpellation till fullmäktige.

– I och med det kan vi ju få en debatt och då går det ju att kanske lägga lite alternativa förslag. Vi tror inte att det går att köra kommersiell trafik med lönsamhet, säger Bertil Bredin (M) som står bakom interpellationen.

Bertil Bredin, Moderaterna Hallstahammar

Förseningen väcker frågor

Renoveringen av kanalpråmen Albert i Hallstahammar inleddes vid årsskiftet 2016/2017. Målet var att sjösätta pråmen förra sommaren och köra persontrafik på kanalen.

Men renoveringsarbetet har alltså dragit ut på tiden och Albert ligger fortfarande på land, något som väckt frågor inte bara hos oppositionspolitiker utan också bland Hallstabor.

Projektet är samtidigt ett arbetsmarknadsprojekt där arbetslösa får sysselsättning.

– De gör säkert vad de kan göra och det kan ju vara ett bra projekt på det sättet, vi vill egentligen bara ha svar på våra frågor, säger Bertil Bredin (M).

”Göra mer attraktivt”

Kommunstyrelsens ordförande, Catarina Pettersson (S), är stolt över projektet som arbetsmarknadsprojekt men menar att det är olyckligt att renoveringen dragit ut på tiden. Ett resultat av att det var mer att göra på pråmen än man först trott, säger hon.

– Det är över 20 personer som varit inne i det här projektet och de människor jag har träffat och de rapporter jag har fått om det har ju varit väldigt lyckosamma, säger hon.

– Jag tycker inte vi ska ge upp än och jag har goda förhoppningar att pråmen kommer i sjön snart. Och eftersom den är en del av kommunens och kanalens historia så tror jag att den och ångbåten Rex kommer att kunna bidra till att Hallstahammars kommun och Strömsholms kanal blir än mer attraktiva, säger Catarina Pettersson (S).

Belastar nämnd eller totalekonomi

Catarina Pettersson (S), kommunalråd Hallstahammar.

En del av underskottet i projektet har redan bekostats ur det överskott kommunen gjorde 2017.

Resterande kostnader kommer i första hand att belasta kultur- och fritids eventuella överskott, annars kommunens totalekonomi uppger nämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer