Stefan Remne, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Västerås, och Arne Andersson, direktör på kollektivtrafikförvaltningen på Region Västmanland, uppmanar gymnasieeleverna att inte åka kollektivt till skolan. Foto: Melker Blomberg/Mimmi Sundberg/SVT

Trängsel på bussarna – då kan det bli distansundervisning igen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka drar Västmanlands gymnasieskolor igång och då kommer undervisningen inte längre ske på distans. Men redan nu flaggar ansvariga i både Köping och Västerås för att det kan bli aktuellt att återinföra distansundervisning – om det blir trängsel i kollektivtrafiken.

I våras stängde gymnasieskolorna i länet och man övergick till att undervisa eleverna på distans, efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten och regeringen.

Men i juni hävdes rekommendationen, och i höst kommer därför skolundervisningen på länets gymnasium återgå till det normala.

– Inledningsvis kommer vi ha ordinarie undervisning enligt plan, säger Stefan Remne, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Västerås stad.

Kan tvingas återgå till distansundervisning

I skolorna ska skyltar och linjemarkeringar sättas upp, lunchscheman ska hanteras för att minska anstormningen i matsalen och elever och lärare ska informeras och påminnas.

Men det som väcker störst oro är hur eleverna ska ta sig till och från skolorna.

– Första steget är att all undervisning ska ske på skolan, och sedan får vi se längre fram hur det går. Skulle det visa sig att det blir trängsel i kollektivtrafiken får vi titta på distansundervisning igen, säger Thomas Karlsson, utbildningschef i Köping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.