Flera åtgärder ska vidtas och det ska leda till att avfallet minskar smat att omgivningen runt anläggningen blir trevligare. Foto: Audrey Erath/ Adam Schatzl

Dagliga sniffkontroller – här är Västerås stads åtgärdskrav på Skultunatippen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver kommunen flera åtgärder av Skultunatippen. De får två val: antingen söker de om tillstånd hos länsstyrelsen eller så uppfyller de flera skyddsåtgärder. Det ska resultera i en bättre omgivning för de som jobbar på anläggningen, men även för Skultunaborna.

Gränsen går vid 10 000 ton avfall  och den har tippen passerat, vilket gör den anmälningspliktig.  Det är anledningen till att miljö- och konsumentnämnden i Västerås stad nu förelägger Skultunatippen att ansöka om tillstånd för sin verksamhet.

Företaget bakom tippen kan dock välja att inte ansöka om tillstånd. Ifall de väljer det alternativet är de tvungna att komma under 10 000 ton avfall senast 31 mars 2020. Annars blir det ett vitesföreläggande. 

Avfallsanläggningen i Skultuna

– Nu räcker det. De får två val, säger Anna Thunell (MP), ordförande i miljö- och konsumentnämnden. 

Kravet på skyddsåtgärder gäller under tiden företaget ansöker om tillstånd, men även ifall de inte söker tillstånd.

Enligt NM Tradings jurist Tommy Lindström så vet man i nuläget inte vilket av alternativen man kommer välja.

– Vi kommer se över beslutet och diskutera allt, säger Tommy Lindström.

Västerås stads fyra krav på Skultunatippen

• En handlingsplan, där företaget beskriver hur de ska komma under 10 000 ton avfall. 

• En utfartskontroll, som innebär att allt avfall som forslas bort ska vägas, men även att den som har hand om den uppgiften har tillstånd för det. De förbjuds även att mala ner avfallet och använda det på den egna anläggningen, t.ex. till att hårdgöra yta. Detta ska göras varje månad. 

• ”Sniff”- och städkontroll. Anläggningen ska besiktas varje dag, både inne på fastigheten och i närområdet. Det då det är skräpigt i nuläget och så att det inte börjar lukta mer än vad det borde.

• Företagets arbetstider skärps. Från att få jobba mellan 06.00-22.00 får de nu endast jobba mellan 07.00-21.00.

Besluten gäller omedelbart och går att överklaga. Ifall företaget överklagar kommer besluten även gälla under överklaganstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet