Miljöpartiets språkrör vill se höjd skatt på miljöskadlig verksamhet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Miljöpartiets krav: Klimatet måste vara i fokus

Publicerad

Miljöpartiet kräver ett antal politiska reformer när det gäller klimatet. Det skriver Isabella Lövin (MP) och Gustav Fridolin (MP) på Aftonbladet Debatt idag. Partiets krav i regeringssamtalen handlar bland annat om höjda skatter på miljöskadlig verksamhet. Samtidigt öppnar de för sänkta skatter på arbete.

I en debattartikel på Aftonbladet Debatt uttrycker de båda språkrören en stark oro över klimatförändringarnas effekter. I artikeln listar Isabella Lövin och Gustav Fridolin ett antal reformer som de vill se inom klimatpolitiken.

– För att det ska bli möjligt att ta oss ur fossilberoendet krävs att ett antal politiska klimatreformer blir verklighet. Det är våra centrala ingångar i regeringssamtalen, skriver Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Vill höja klimatskatter

Miljöpartiet vill bland annat se det som man själva kallar för en ”grön skatteväxling”, där skatten höjs på miljöskadlig verksamhet. Samtidigt öppnar Miljöpartiet nu för sänkt skatt på till exempel arbete.

Bland kraven finns även åtgärder för att bygga upp LSS och för att ”stärka medmänskligheten i flyktingpolitiken”.

– Miljöpartiets ingångar handlar om kraftfulla åtgärder för klimatet – om att skapa en trygg, säker och klimatvänlig infrastruktur för transporter av gods och människor, skriver språkrören.

– Men de handlar också i lika hög grad om att utjämna dagens växande ekonomiska klyftor och långsiktigt trygga välfärden. Miljöpartiet prioriterar inte sänkta skatter för de rikaste, men i det läge vi är så kommer den ekonomiska politiken innehålla också sådant som är viktigt för andra partier, skriver dem.

C och L har ställt krav

Sedan tidigare har både Centerpartiet och Liberalerna formulerat ett antal krav för att de ska vara beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Centerpartiet har bland annat ställt krav om sänkta skatter, både för privatpersoner och för företag. De vill även införa en friare hyressättning på bostadsmarknaden.

Liberalernas krav handlar bland om att värnskatten ska avskaffas och att rotavdraget ska utvecklas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet