Politikern Rasmus Paludan har fått klartecken för nya valmöten i helgen. Foto: Johan Nilsson/Håkon Mosvold Larsen/TT

Paludan får tillstånd att hålla nya valmöten

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan har fått klartecken att hålla nya valmöten i helgen. Inför valborgshelgen nekades han tillstånd i en rad städer men nyligen kom Förvaltningsrätten fram till att det var fel att neka en sammankomst i Borås.

Efter påskhelgens upplopp i flera svenska städer ansökte Stram kurs-ledaren Rasmus Paludan på nytt om att få anordna valmöten inför valborgshelgen. Han fick dock avslag, bland annat med hänvisning till att ansökningarna lämnats in för sent.

I förra veckan kom Förvaltningsrätten fram till att det var fel av polisen att neka Paludan tillstånd för en allmän sammankomst i Borås den 29 april.

Våldsamma upplopp i Sverige

Domstolen meddelade att omständigheterna som polisen framfört som skäl för att förvägra tillstånd visserligen var allvarliga, men att de inte var så exceptionella att de legitimerade beslutet. Däremot gav domstolen polisen rätt när det gällde två tidigare ansökningar i Hjällbo centrum och Angereds torg.

Nya sammankomster i helgen

Efter bakläxan har polisen nu gett Rasmus Paludan tillstånd att hålla nya allmänna sammankomster, bland annat i Göteborg, Borås och Trollhättan på torsdag.

– Vi har tittat på det utifrån ordning och säkerhet och kommit fram till att vi nu kan bevilja tillstånd på dessa tre platser, säger kommenderingschef Anders Börjesson, till SVT Nyheter Väst.

Paludan har också getts tillstånd för nya möten i Husby och Hallunda i Stockholm i helgen, med hänvisning till det vägledande beslutet från Förvaltningsrätten.

I Uppsala har polismyndigheten ändrat tid och plats för en allmän sammankomst, men även där får Rasmus Paludan hålla valmöte på lördag. Polisregion Mitt vill under onsdagseftermiddagen inte svara på några frågor om tillståndet på telefon.

Rasmus Paludan har också ansökt om att få hålla valmöte i Örebro på fredag, men det har polisen inte tagit ställning till ännu. I Västerås har han getts tillstånd för ett valmöte på Fiskartorget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet