Partiet Stram kurs har redan nekats tillstånd att demonstrera i Borås, Örebro och Trollhättan. Foto: TT

Paludan nekas tillstånd på flera orter i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Påskhelgens planerade besök med koranbränning ledde till våldsamma upplopp.

Nu har den högerextreme politikern Rasmus Paludan sökt och fått avslag för nya manifestationer i en rad svenska städer. På nationellt plan har polisen kommit fram till att inriktningen ska vara att inte bevilja Paludans sammankomster, uppger källor till SVT Nyheter.

Partiet Stram Kurs ledare Rasmus Paludan får inte hålla valmöte i varken Örebro eller Trollhättan. Det beskedet gav polisregionerna Bergslagen och Väst på onsdagen, samma dag som ansökningarna lämnats in.

Våldsamma upplopp

Orsaken till att de avvisades var att ansökningarna lämnats in för sent, enligt polisen.

Våldsamma upplopp i Sverige

“Polismyndigheten konstaterar att tiden är för knapp för att genomföra den prövning av ordning och säkerhet som krävs för detta ärende. Därför avvisas ansökan”, skriver polisregion Bergslagen på sin hemsida.

Valmötena var planerade att hållas den 30 april. Under påskhelgen ledde Paludans planerade demonstrationer med koranbränning till våldsamma upplopp i flera städer.

Källor: Inriktningen är avslag i hela landet

Mot bakgrund av våldsamheterna fick Paludan tidigare i veckan avslag på sin ansökan om valmöte i Borås.

Han har också ansökt om tillstånd i Uppsala och Stockholm, men fick nej på båda dessa ansökningar under torsdagen.

– Polismyndighetens sammantagna bedömning är att det är nödvändigt med hänsyn till ordningen och säkerheten att avslå ansökan om tillstånd att anordna allmän sammankomst i Uppsala den 1 maj, säger kommenderingschef i region Mitt, Lars Fredin, i ett pressmeddelande.

Inget beslut om generella avslag på nationell plan har tagits. Källor uppger dock för SVT Nyheter att polisen under onsdagskvällen har kommit fram till att inriktningen ska vara att ingen svensk polisregion ska ge Paludan tillstånd till allmän sammankomst över helgen, fram till och med måndag den 2 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet