Så var nyårsnatten – raket sköts mot polis

Uppdaterad
Publicerad

Trots sedvanligt bråk och fylla betecknas nyårsnatten som relativt lugn, men på flera platser i landet har polis blivit beskjuten med fyrverkeripjäser.  Ett antal människor har också blivit skadade av pyroteknik samtidigt som det inträffat flera knivskärningar.

En polisman i Östersund skadades lindrigt efter att en raket skjutits mot en polisbuss.

I Karlshamn i Blekinge greps en person efter att ha avfyrat fyrverkerier mot både polis och andra fordon, och i Kalmar är en 16-årig yngling misstänkt för att ha försökt elda upp en polisbil med hjälp av pyrotekniska pjäser.

Samma sak hände under nyårsfirandet i Katrineholm där polisen upprättat en anmälan om blåljussabotage.

”Oacceptabelt”

Även i Malmö har det skjutits raketer in i folkmassor, men polisen graderar ändå nyårsnatten i Skåne som bara ”något värre än en lönehelg”.

Stökigast har det varit i Landskrona där en man utsattes för mordförsök och knivskars i buken. Tidigare på nyårskvällen blev räddningstjänsten i Landskrona beskjuten med fyrverkerier när de ryckte ut till ett brandlarm på en skola.

– Det är givetvis oacceptabelt och numera är det också ett specifikt brott att ge sig på blåljusenheter, säger polisens presstalesperson Richard Lundqvist.

– Det var några hundra som firade vid Nyköpings hus och det sköts raketer in i folkmassorna, säger frilansfotografen Pontus Stenberg Foto: Pontus Stenberg

I region öst har polisen fått in flera samtal om skadegörelse. I Norrköping stickskadades en tonårspojke strax efter tolvslaget och han vårdades under natten på intensiven med allvarliga skador, rapporterar Norrköpings Tidningar. Polisen har gripit två personer och utreder händelsen som grov misshandel.

I Västra Götaland har det kommit in 50 larm om misshandel och knivskärningar har inträffat i både Göteborg och Åmål. 

Även polisregion Nord, som innefattar Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har polisen haft fullt upp, bland annat har nio personer omhändertagits för fylleri bara i Jämtland och Härjedalen.

– Det har varit en hel del ärenden. Det har varit fylleri och raketer, någon enstaka som skjutits mot personer, säger RLC-befäl i region nord, Lina Åström.

Många firade i Stockholm

I Stockholms län har ungdomar skjutit fyrverkerier och smällare mot människor och byggnader och enligt polisen har det förekommit fler fyrverkerier än vanligt på innergårdar.

I centrala Stockholm har det varit stora folksamlingar längs kajerna och andra utsiktsplatser, men polisen bedömer ändå firandet i och kring huvudstaden som något lugnare än ett normalt nyår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.