”Färgförändringarna är typiska tecken på att de inte är helt nöjda med tillvaron”, säger Tomas Lundmark om de förändringarna vi ser på träden mitt i sommartorkan. Foto: Jenny Svennås-Gillner/Jonas Dagson/TT

Därför ser träden ut som att hösten redan är här

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara bränderna som slår mot skog och mark i torkan. Flera har konstaterat att hösten ser ut att ha kommit tidigt mitt i sensommarvärmen – men egentligen handlar det om träd och buskar, som snart kan tvingas kämpa för sin överlevnad.

– Du kan börja med att sluta vattna krukväxterna och se vad som händer, säger Tomas Lundmark Professor i skogsskötsel vid SLU.

När björkarna blir gula mitt i högsommarvärmen handlar det inte om att hösten närmar sig. Det är träden som försöker klara sig utan den vanliga tillgången till vatten.

– Färgförändringarna är typiska tecken på att de inte är helt nöjda med tillvaron, säger Tomas Lundmark.

Rekordvärme 2018

”Kraftig vattenstress”

Men det är inte bara höstfärgerna som skvallrar om att skog och mark inte mår särskilt bra just nu. Lundmark konstaterar att han redan sett syrenhäckar som slokar likt krukväxter som stått utan vatten. Spänsten försvinner då växterna kämpar med att klara sig på en ovanligt låg tillgång till vatten.

– Börjar den sloka så har den kraftig vattenstress. Om den fortsätter att stressa då kommer den till sist till en vissningspunkt, då är vattenstressen så stark att den inte kan återhämta sig. På slutet kämpar de för livet, säger Lundmark.

Vatten från älv

Han konstaterar att rotsystemen oftast klarar sig så att träd och växter kan få liv igen. Men i enskilda fall kan torkan helt slå ut dem. Lundmark betonar att det här ändå inte är ett skäl att trotsa bevattningsförbud. Själv tar han vatten från en närliggande älv för att vattna i sin trädgård – men har man inte möjlighet till det så är det inte mycket annat att göra än att låta naturen ha sin gång.

– Dricksvatten är livsmedel. Det är en etikfråga. Jag skulle aldrig hälla ut livsmedel i trädgården, säger han.

Större risk för angrepp

Samtidigt ökar också risken för övriga angrepp på träden. Medan de kämpar i torkan blir de mer sårbara. Exempelvis barkborrar angriper just träd som redan är försvagade av andra orsaker. Granbarkborrar kan i värsta fall döda fullt friska träd – och tvärtemot träden gynnas borrarna av värmen.

– De har haft en svärmning på våren och det kan komma en syskonkull senare under sommaren också. De gynnas av att det är varmt och torrt, säger Sören Wulff, analytiker på SLU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet