Andelen som vill se en ny folkomröstning om svensk EU-medlemskap har sjunkit märkbart, enligt undersökningen. Foto: TT

Svenskarna allt mer positiva till EU

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska stödet för EU fortsätter att öka. Skulle det hållas folkomröstning om medlemskapet i dag hade endast var fjärde svensk röstat nej. Motståndet är som starkast utanför storstadsregionerna samt bland Sverigedemokraternas väljare.

En Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av SVT Opinion live inför toppmötet i Göteborg visar att var femte svensk vill se en ny folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap.

En majoritet av svenskarna skulle dock rösta ja om det blev en.

EU-toppmötet

EU och undersökningen diskuterades i torsdagens SVT Opinion live, med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD), EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Peter Lundgren (SD) samt kolumnisten Lotta Gröning.

Stödet för en ny folkomröstning är som störst bland Sverigedemokraternas väljare. Närmare 60 procent av dem vill att det ordnas en ny omröstning och ännu fler skulle rösta nej.

Enligt undersökningen har EU-medlemskapet starkast stöd i Miljöpartiets läger. 84 procent av partiets väljare skulle rösta ja till medlemskap i dag.

– Den tydliga skillnaden man ser är att SD har fortsatt att öka, både vad gäller skeptiska till medlemskap och viljan att ordna en ny folkomröstning, säger Jonathan Wennö, analytiker och affärsområdeschef på Sifo.

– Miljöpartiet har i sin tur fortfarande fullt fokus på miljön, och det är möjligt att partiets väljare har kommit till insikten att klimatfrågan behöver lösas på överstatlig nivå.

Totalt sett har stödet för ett svenskt EU-medlemskap fortsatt att öka, sedan SVT:s undersökning för ett år sedan. Det överraskade Jonathan Wennö.

– Det är en signifikant ökning som jag reagerade på när jag såg den. Vad effekten beror på är svårt att slå fast, men Brexit har hänt mellan undersökningarna och det kan mycket väl ha påverkat oss i positiv riktning. Sedan kan idén om klimatkrisens överstatliga lösning ha påverkat synen på EU positivt.

Kvinnor är generellt mer positiva till EU än män. Yngre är mer skeptiska än äldre.

– Det är tydligt färre kvinnor som skulle rösta nej. Bland dem som har bestämt sig för ett ja är skillnaden dock inte lika stor, säger Jonathan Wennö.

Andelen som vill se en ny folkomröstning har också sjunkit märkbart, enligt undersökningen.

Läs också: SD:s EU-topp”Det är sånt jag kallar fake news”

Så gjordes undersökningen

1077 slumpmässigt utvalda personer har intervjuats av Sifo under perioden 6-10 november, på uppdrag av SVT. Fjolårets resultat inom parantes.

Tycker du att vi borde ordna en ny folkomröstning om EU- medlemskapet eller tycker du inte det?

Ordna ny folkomröstning: 21 procent (30 procent)

Inte ordna ny folkomröstning: 58 procent (56 procent)

Tveksam, vet ej: 21 procent (13 procent)

Om det skulle vara folkomröstning om ett EU-medlemskap, skulle du då rösta ja för fortsatt medlemskap eller rösta nej för att gå ur?

Rösta ja: 55 procent (52 procent)

Rösta nej: 25 procent (31 procent)

Tveksam, vet ej: 20 procent (17 procent)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet