Under måndagen kom så ett av de första beskeden från Ukrainas insvurna president Volodymyr Zelenskiy: han kommer att upplösa parlamentet, rapporterar Reuters och AP. Foto: REUTERS /TT

Ukrainas president insvuren – kommer upplösa parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare komikern och skådespelaren Volodymyr Zelenskyj har nu svurits in som Ukrainas nye president. Under måndagen meddelade Zelenskyj att han kommer att upplösa det ukrainska parlamentet, rapporterar Reuters och AP.

Volodymyr Zelenskyj spelade en lärare som ofrivilligt blev president i den populära tv-serien ”Folkets tjänare” i Ukraina. Sagan har nu blivit verklighet. Nu har den tidigare komikern och skådespelaren svurits in som landets nye president efter en jordskredsseger över sittande rivalen Petro Porosjenko i presidentvalet i april.

Under måndagen kom så ett av de första beskeden från den nya presidenten: han kommer att upplösa parlamentet, rapporterar Reuters och AP. Detta var också ett av hans vallöften, skriver AP.

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyj under sin ceremoni för insvurning. Foto: AP/TT

Har lovat anti-korruptionsåtgärder

Zelenskyjs anhängare ser honom som en frisk fläkt. Hans kritiker anser däremot att han bara är en nickedocka till Porosjenkos rivaler.

Den politiske nykomlingen har lovat anti-korruptionsåtgärder, reformer av rättsväsendet och åtgärder för att få fart på utländska investeringar. Men detaljerna för hur han ska få genom sin politik har hittills varit vaga. Under kampanjen blandade han friskt politik med underhållning och skämt. På en av hans valaffischer inför valet stod att läsa: ”Inga löften – inga ursäkter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.