Allt fler kontaminerade ägg hittas runt om i Europa. Foto: TT

Äggskandalen växer i Europa – fipronil hittat i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Äggskandalen växer i Europa.
Nu kommer uppgifter om att 20 ton ägg som innehåller det förbjudna insektsmedlet fipronil har sålts i Danmark. Halterna ska dock inte vara hälsofarliga.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat har ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil sålts i Sverige. De giftiga äggen kommer från Nederländerna, där två män nu har gripits i samband med giftskandalen, uppger AP.

LÄS MER: Två män gripna i samband med äggskandalen i Nederländerna

Miljontals ägg har redan dragits tillbaka från butiker i Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Belgien.

Nu växer äggskandalen ytterligare.

20 ton i Danmark

På torsdagen kom uppgifter om att 20 ton förorenade ägg har sålts i Danmark. Det rör sig om kokta och skalade ägg som sålts till restauranger, kaféer och cateringverksamheter, uppger den danska livsmedelsmyndigheten Fødevarestyrelsen enligt Politiken. Det danska företaget Danæg Products har köpt äggen från en belgisk underleverantör, men äggen kommer ursprungligen från Nederländerna.

Proverna visar spår av fipronil, men halterna ska inte vara hälsofarliga, enligt myndigheten. Företaget ska nu dra tillbaka äggen från kunderna.

LÄS MER: Ägg med giftigt bekämpningsmedel även i Sverige

Samtidigt har omkring 700.000 ägg med det förbjudna medlet distribuerats i Storbritannien, enligt den brittiska livsmedelsmyndigheten Food Standards Agency. Äggen kan redan ha ätits upp av köparna. Tidigare uppgavs siffran vara 21.000, skriver The Telegraph.

Äggen importerades mellan mars och juni. Flera brittiska företag återkallar nu smörgåsar, sallader och fyllningar som innehåller ägg.

Äggula i Rumänien

Dessutom har ett ton kontaminerad äggula hittats i Rumänien, uppger AFP.

Rumänien är det första land i Östeuropa som rapporterat att de funnit giftägg. Den smittade flytande äggulan upptäcktes i en lagerlokal i västra delarna av landet, och var importerad från Tyskland. Inget hade dock kommit ut till försäljning, enligt myndigheterna, skriver TT.

Insektsgiftet fipronil är förbjudet vid livsmedelsproduktion. I höga doser kan ämnet vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna.

LÄS MER: Ägg med giftigt bekämpningsmedel såldes till Göteborgskrogar

Bekämpningsmedlet fipronil kan vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna i höga doser. Det är inte tillåtet att använda i livsmedelsproduktion inom EU.

Men att äta de här äggen medför inga hälsorisker enligt Livsmedelsverket.

Efter upptäckten av de kontaminerade äggen testar nederländska myndigheter också kycklingkött från hönserier vars ägg har visat sig innehålla fipronil. Detta för att avgöra om även köttet har förorenats.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggskandalen

Mer i ämnet