En varningslapp för det förbjudna medlet i en butik i Alkmaar i Nederländerna. Foto: TT

Två män gripna i samband med äggskandalen i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Två män har gripits vid räder kopplade till äggskandalen i Nederländerna. Det rör sig om chefer vid ett företag som ska ha använt det förbjudna insektsmedlet fipronil.
Männen misstänks ha äventyrat folkhälsan.

Svenska Livsmedelsverket har tidigare informerat om att ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil har sålts i Sverige. De giftiga äggen kommer från Nederländerna, där två män nu har gripits i samband med giftskandalen, uppger AP.

LÄS MER: Ägg med giftigt bekämpningsmedel även i Sverige

Männen, som uppges vara chefer vid ett nederländskt företag som ska ha använt fipronil i äggproduktionen, har gripits vid totalt åtta räder i Nederländerna och Belgien, uppger Reuters. Bilar, fastigheter och bankkonton har beslagtagits.

Cheferna misstänks för att ha äventyrat folkhälsan och för innehav av det förbjudna insektsmedlet, uppger åklagarna.

Förbjudet i livsmedel

Insektsgiftet fipronil är förbjudet vid livsmedelsproduktion. I höga doser kan ämnet vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna. Men enligt Livsmedelsverket behöver du inte vara orolig om du ätit äggen.

– Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk, har myndighetens pressjour tidigare uppgett till SVT Nyheter.

Uträkningarna som myndigheten gör har en säkerhetsmarginal och tar hänsyn till alla grupper – inklusive barn och gravida.

Ingen har blivit sjuk

Insektsmedlet tros ha hamnat i livsmedelskedjan när det lagts i en produkt som används för att behandla hönsen mot löss, loppor och fästingar.

Än så länge har det inte kommit några rapporter om att någon har blivit sjuk av de nederländska äggen, men miljontals ägg har tagits bort från hyllorna i Tyskland, Belgien och Nederländerna.

LÄS MER: Tyska butiker slutar sälja ägg av gifträdsla

LÄS MER: Gift i ägg upptäcktes redan i november

Bekämpningsmedlet fipronil kan vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna i höga doser. Det är inte tillåtet att använda i livsmedelsproduktion inom EU.

Men att äta de här äggen medför inga hälsorisker enligt Livsmedelsverket.

Efter upptäckten av de kontaminerade äggen testar nederländska myndigheter också kycklingkött från hönserier vars ägg har visat sig innehålla fipronil. Detta för att avgöra om även köttet har förorenats.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äggskandalen

Mer i ämnet