Giftigt ämne upptäcktes i ägg redan i november

Uppdaterad
Publicerad

Nederländska myndigheter upptäckte det giftiga och potentiellt skadliga bekämpningsmedlet fipronil i ägg redan i november förra året, det vill säga nio månader innan giftskandalen blev allmänt känd.

Det sade Belgiens jordbruksminister Denis Ducarme när han förhördes om krisen i landets parlament.

Matbutiker i Tyskland, Nederländerna och Belgien har dragit tillbaka miljontals ägg från hyllorna i spåren av skandalen. Samtidigt har brottsutredningar inletts i flera länder.

Stora ekonomiska förluster

Runt 180 äggproducenter i Nederländerna har tvingats att stänga och flera av dem har avlivat sina hönsbesättningar. De ekonomiska förlusterna beräknas nå miljonbelopp i euro.

I Nederländerna har myndigheterna även börjat testa kycklingkött för att se om även köttet har kontaminerats.

”Äggen är blockerade”

EU-kommissionen har försökt tona ner riskerna för konsumenter.

– Bondgårdarna är identifierade, äggen är blockerade, de smittade äggen är spårade och återkallade från marknaden och situationen är under kontroll, sade EU-kommissionens talesperson Anna-Kaisa Itkonen i förra veckan.

Oklart vilka kunder som köpt äggen

Kontaminerade ägg har sålts i Sverige, men i begränsad omfattning. I förra veckan blev det känt att äggen med det giftiga ämnet sålts till en grossist i Göteborg och vidare till 13 restauranger i Göteborg, Kungälv och Alingsås. En leverans från grossisten har hunnit stoppas, men den för två veckor sedan såldes alltså vidare.

Enligt Livsmedelsverket är det fortfarande oklart om äggen med det giftiga bekämpningsmedlet hamnat någon annanstans eller vilka kunder som köpt dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggskandalen

Mer i ämnet